Geen foto

Oudste handvat in historie van archeologie gevonden

Het is nog onbekend waar het voorwerp voor heeft gediend.Een team van het in noordoost Spanje gelegen IPHES (vertaald: ‘Institute of Human Palaeo-ecology and Social Evolution’) heeft een afdruk gevonden in de vorm van een handvat. Volgens datering is de afdruk ouder dan 55.000 jaar en is het oorspronkelijke handvat de oudste die ooit gevonden is.

De vondst werd gedaan tijdens archeologische opgravingen bij de Abric Romani site in Capellades in de provincie Barcelona. Het is tevens het eerste object van deze aard dat gevonden is na honderd jaar archeologische werkzaamheden op de locatie.

Het voorwerp bestaat uit een handvat met een driehoekige vorm aan één uiteinde. Het is nog onduidelijk waar het voorwerp voor gediend heeft, gezien het feit er nog nooit iets vergelijkbaars is gevonden uit het late Pleistoceen. Het voorwerp was ca. 32 cm. lang en 8 cm. breed en was gemaakt van naaldhout.

Naast de afdruk werden er tekenen van gebouwen en de restanten van herten, paarden en runderen gevonden. Ook werd het vastgesteld dat er indertijd Neanderthalers in het gebied leefden.

Bron: IPHES

Meer lezen
Landen