Geen foto

Oudste familie ooit groter dan gedacht

Met 120 generaties is de Duitse familie de grootste ter wereld.De oudste familie van de wereld - ergo: degene met de langste stamboom - blijkt nog groter dan aanvankelijk werd gedacht. Archeologen hebben in grotten bij de Duitse plaats Bad Grund de resten van nog eens twintig mensen uit deze familie gevonden.

Dit maakte onderzoekleidster Ortrud Krause dinsdag bekend. De overblijfselen van deze twintig stammen uit de Bronstijd van zo’n 3.000 jaar terug. Aanvankelijk ging men uit van veertig oermensen die waren begraven in de Lichtenberggrot, waarvan de eerste vondst in 1980 was.

De afstammelingen van deze mensen zijn getraceerd door middel van DNA-onderzoek, waarna bleek dat dit de grootste familie in de wereld is. De stamboom is 120 generaties lang. Nu er meer botten zijn ontdekt, zal de stamboom waarschijnlijk verdichten, zei Krause.

Een vondst van een depot van bronzen sieraden in de grot zou een duidelijke aanwijzing zijn voor wanneer deze mensen leefden. Ook werden er plantenresten, dierlijke botten en keramiek ontdekt bij de opgravingen. In september wordt er meer bekend gemaakt over deze vondsten.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen