Oudste voetafdruk Amerika

De gefossiliseerde voetafdruk uit Chili.

Postgrado Ciencias

Oudste bewijs van menselijk leven in Amerika

In Chili is een gefossiliseerde voetafdruk gevonden. Deze afdruk is zo’n 15.600 jaar oud en daarmee het vroegste bewijs voor menselijk leven op het gehele Amerikaanse continent. Het onderzoek is gedaan door Instituto de Ciencias de la Tierra de la Universidad Austral de Chile op de archeologische site van Pilauco in de plaats Osorno.

De voetafdruk

Deze voetafdruk was van een volwassen persoon die ongeveer 70 kilo woog en op blote voeten liep. De vorm van de voet behoort volgens de onderzoekers tot de Hominipes modernus, die gerelateerd is aan de Homo Sapiens. De voet die de afdruk heeft gemaakt is vrij groot, namelijk wel 23 cm lang. Dit komt overeen met maat 43. De afdruk is toentertijd gemaakt in een vrij zachte grond van modder of veen. De onderzoekers hebben de leeftijd van de afdruk bepaald door het uitvoeren van een C14-datering op bijgelegen plantenresten.

Omgeving

De ontdekking is gedaan op de archeologische site van Pilauco. Deze plek staat bekend om de enorme hoeveelheid aan gevonden fossielen. Naast de gevonden voetafdruk, zijn er in dezelfde grondlaag stenen gereedschap, plantenresten en botten van een olifant gevonden. De voetafdruk is ouder dan ander archeologisch bewijs dat in Monte Verde is gevonden, daarmee lijkt het erop dat de geschiedenis van de menselijke bewoning van Zuid-Amerika dus een beetje herschreven moet worden.

Experimenten

De afdruk is al in 2010 gevonden, maar voorheen werd altijd gedacht dat de afdruk van een dier geweest moest zijn. Dankzij experimenten zijn onderzoekers er nu achter gekomen dat de voetafdruk tóch van een mens is. De experimenten hadden als doel een vergelijkbare afdruk te krijgen op een grond die in dezelfde staat verkeerde als de grond waarin de originele voetafdruk is geplaatst. Uit deze experimenten kwam naar voren dat het zeer goed mogelijk was dat een volwassen mens deze afdruk gemaakt kon hebben. Daarnaast was de vorm van de afdruk belangrijk: de tenen hebben een lengte die gebruikelijk is voor mensen.

Bronnen

Meer lezen