Geen foto

Oudste armband van obsidiaan toont prehistorisch vakmanschap

De vakmanschap van de prehistorische mens wordt duidelijk met deze armband.Na analyse van een bijna achtduizend jaar oude armband van obsidiaan hebben onderzoekers vastgesteld dat de prehistorische mens een hoogontwikkelde methode had om dergelijk materiaal om te vormen en te polijsten. De armband werd in de jaren ’90 van de vorige eeuw gevonden op de Turkse archeologische site Aşıklı Höyük.

Met behulp van high tech apparatuur om de micrografische elementen van de armband te bestuderen, kwamen de onderzoekers achter de complexe manier waarop de armband gemaakt is. De band is tien centimeter in diameter en ruim drie centimeter breed en heeft een opmerkelijke ringvormige binnenband.

Volgens de onderzoekers is de armband uniek in zijn soort en levert het bewijs voor het eerste gebruik van obsidiaan ooit. Ook levert het nieuwe inzichten  op over de manier waarop zulke ornamentele voorwerpen werden gemaakt in de prehistorie, waarover nog maar weinig bekend is. De band werd gevonden in 1995 en werd sindsdien tentoongesteld in de Aksaray Archaeological Museum. Pas in 2009 werd er onderzoek gedaan naar de origine van band.

De onderzoekers kwamen erachter dat de armband tot in bijna perfecte vormen is geschapen. Zo is de binnenband extreem symmetrisch en is het oppervlak van de armband zo gladgepolijst dat het als een spiegel functioneert. Ze concludeerden dan ook dat de maker van de armband voor die tijd hoogontwikkelde middelen tot zijn beschikking had om dusdanig vakmanschap te tonen.

De onderzoekers zijn afkomstig van het Institut Français d'Etudes Anatoliennes in Istanbul en het Laboratoire de Tribologie et de Dynamiques des Systèmes. Ze werkten samen met de universiteit van Istanbul en werden gefinancierd door de Franse National Research Agency. Hun verslag is gepubliceerd in het decembernummer van de Journal of Archaeological Science.

Bron: Physorg.com

Meer lezen
Landen