Oud manuscript leesbaar door nieuwe technieken

Een interdisciplinair team van onderzoekers is erin geslaagd om manuscripten beter leesbaar te maken. Door middel van nieuwe technieken kunnen ze oude teksten zichtbaar maken zonder het perkament te vernietigen. Kostbare perkamentrollen werden vroeger vaak hergebruikt, maar de oude teksten eronder verdwenen niet altijd. De onderzoekers hopen veel manuscripten leesbaar te maken voor nieuw onderzoek.

Hesiodus

Het centrale object van de studie was een kopie van Hesiodus’ Werken en Dagen uit 1537. Tussen 15e en 18e eeuw werd veel perkament gerecycled voor het drukken van boeken. Dit was de enige kopie die nog de originele perkamenten kaft had. Iemand had een poging gedaan de tekst op de voorkant uit te wissen, maar twee kolommen met tekst waren, hoewel onleesbaar, nog wel zichtbaar.

Romeinse wetstekst

Wetenschappers van de Northwestern University lieten diverse technieken toe op de tekst maar met weinig succes. Uiteindelijk zonden ze het werk naar een speciaal instituut in New York, waar een sterke x-ray de tekst volledig leesbaar wist te maken. Het bleek een Romeinse wetstekst uit de zesde eeuw te zijn. Vanwege de verwijzingen naar de Canonieke (kerkelijke) wetten vermoeden de onderzoekers dat het in een ‘universitaire’ omgeving gebruikt werd. Via de Romeinse wetten verkregen studenten meer inzicht in het Kerkelijk recht. Later verloor de perkamentrol deze functie wegens nieuwe juridische ontwikkelingen.

Nieuwe ‘lichttechniek’

Het zou echter onmogelijk zijn om alle oude manuscripten naar verre en dure labs te brengen. De oplossing lag in het combineren van twee ‘lichttechnieken’ en een algoritme die de relatieve contributie van die twee technieken bepaalt. Op deze manier werden vergelijkbare resultaten behaald als in het instituut in New York. De wetenschappers hopen op deze manier nog veel meer oude teksten inzichtelijk te maken.

Bronnen:

https://archaeologynewsnetwork.blogspot.nl

Bronnen:

https://archaeologynewsnetwork.blogspot.nl/2017/07/fused-imaging-reveals-sixth-century.html#6pziZPeK1Fwr5OYH.97

Meer lezen