Otto von Bismarck te horen op geluidsopname

Otto von Bismarck te horen op geluidsopname

Otto von Bismarck te horen op geluidsopnameOtto von Bismarck, de Duitse rijkskanselier uit de negentiende eeuw, laat zijn stem weer horen. Historici hebben een oude Amerikaanse wasrol ontdekt, waarop tussen al het gekraak een zingende Von Bismarck valt te horen. De opname duurt een minuut en de rijkskanselier brengt een strofe van het Franse volkslied La Marseillaise ten gehore.

Oude sporen van de opnamenaald in de was, werden vorig jaar digitaal afgelezen en vertaald naar geluid. Op enkele cilinders viel tussen het geruis de stem van Von Bismarck te onderscheiden. Naast het zingen van La Marseillaise valt ook te horen hoe Von Bismarck enkele verzen poëzie voorleest en zijn zoon Herbert moraliserend toespreekt.

Afgelopen maandag werd de gehele vondst getoond: een kistje met zeventien geluidsopnames van eind negentiende eeuw. Volgens historici is het niet vreemd dat de Duitse kanselier op een Amerikaanse wasrol staat. Thomas Edison stuurde in 1889 zijn Duitse geluidstechnicus Adelbert Wangeman naar Europa om tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs de Amerikaanse apparatuur te beheren. Wangeman maakte vervolgens enkele opnames van prominenten in Duitsland, waaronder dus waarschijnlijk Von Bismarck.

Otto von Bismarck was een belangrijke Duitse staatsman. Hij speelde een aanzienlijke rol in de Duitse eenwording in 1871. Von Bismarck ontwierp het Duitse Keizerrijk en werd de eerste rijkskanselier. “Eenheid moet bereikt worden door bloed en ijzer”, zei Bismarck. Zijn inspanningen legden de basis voor de moderne Duitse natie.

Luister hier naar het geluidsfragment van Otto von Bismarck. Lees meer over Otto von Bismarck en de eenwording van Duitsland onder zijn vleugels op IsGeschiedenis.nl.

Bron: NY Times

Meer lezen

Tijdvakken

Landen