Opgravingsplaats 'The Cairns' met uitzicht over de Noordzee.

Opgravingsplaats 'The Cairns' met uitzicht over de Noordzee.

University of the Highlands and Islands Archaeology Institute

Opgravingen in The Cairns, Schotland

Al vanaf 2006 zijn er opgravingen gaande in The Cairns, een archeologische vindplaats op de Orkney-eilanden, het meest noordelijkste punt van Schotland. Op het moment wordt een ‘Atlantic Roundhouse’ onderzocht samen met de omliggende structuren uit de IJzertijd. De opgravingen worden al vanaf 2017 elk jaar dagelijks bijgehouden aan de hand van een online dagboek. Elke dag schrijft een ander persoon uit het team hoe de dag is verlopen.

Ondergrondse doorgangen uit de IJzertijd

Het Cairns project wordt geleid door Martin Carruthers, een archeoloog van het UHI Archaeology Institute in Orkney. Hij is echter niet de eerste persoon die hier opgegraven heeft. Ook Rev Alexander Goodfellow, een lokale amateuroudheidkundige, heeft in 1901 een kleine opgraving gedaan. Hij vond toen een ondergrondse doorgang uit de IJzertijd. Na zijn opgraving is de locatie verlaten. De archeologische vindplaats werd pas halverwege de twintigste eeuw opnieuw ontdekt door de vader van de toenmalige landeigenaar.

Geofysisch onderzoek

In 2003 startten Carruthers en zijn team met het doen van geofysisch onderzoek om te onderzoeken of de negentiende- en twintigste-eeuwse rapporten over het gebied klopten en er inderdaad ondergrondse doorgangen te vinden waren. Dit onderzoek stelde vast dat er enorm veel archeologische resten waren in het gebied. Vanaf 2006 werd er daadwerkelijk een archeologische opgraving gestart.

Benieuwd geworden naar het dagboek van dit jaar? Lees het hier!

Bronnen

Afbeelding

  • University of the Highlands and Islands Archaeology Institute
Meer lezen
Tijdvakken