Waarom de weg is afgeboord met houten palen, is voor archeologen onbekend.

Opgraving middeleeuwse weg zorgt voor raadsel

Waarom de weg is afgeboord met houten palen, is voor archeologen onbekend.In het centrum van Antwerpen is onlangs een kasseienstraat gevonden die stamt uit de middeleeuwen. De straat is afgeboord met houten balken, wat voor archeologen meer vragen oproept dan antwoorden. Het is tot nog toe onbekend waar de straat naar leidde en waar de balken voor dienden.

De archeologische opgraving gebeurde in het kader van een nieuwbouwproject voor studentenkamers en appartementen. Tijdens opgravingen voor de bouw van een ondergrondse parking werd de middeleeuwse weg, die bestaat uit witte zandstenen keien, ontdekt.

Het gebied waarin de archeologen groeven, is voor hen redelijk onbekend terrein. De vondst komt dan ook als een verrassing, volgens Anne Schryvers van de dienst archeologie in Antwerpen. “Over een tweetal maanden zouden we de exacte datering moeten hebben. Het is onze taak om de geschiedenis van de stad te verrijken. Het is wel jammer dat de weg donderdag of vrijdag wordt gesloopt,” aldus Schryvers. De bouw voor de ondergrondse parking gaat namelijk gewoon door.

Archeologisch raadsel
“De weg is gelegen aan de zuidzijde van de stad, binnen de laatste middeleeuwse omwalling uit de vijftiende eeuw ter hoogte van het begijnhof, de middeleeuwse stadspoort aan de Begijnenstraat, en ligt in de lijn van de zeventiende-eeuwse Sint-Rochuskapel.”

“Net buiten de wal was het dertiende-eeuwse begijnhof 'Hof van Sion' gelegen. Het is niet zomaar een doorgaande weg. De bestrating ligt diep en wordt geflankeerd door balken wat de aanwezigheid van water suggereert. Mogelijk is het een plaats waar dieren water kwamen drinken, maar we hebben zoiets nooit eerder gezien.”

Bron: De Standaard

Meer lezen