Geen foto

Opgraving Hoorn levert vondsten op

In Hoorn zijn enkele vondsten uit de Late Middeleeuwen gevonden.Tijdens archeologisch vooronderzoek in Hoorn zijn enkele interessante vondsten gedaan. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de bouw van twee herenhuizen en duurde maar vijf dagen. De vondsten betreffen sporen van bebouwing, een waterput en een waterkelder van enkele eeuwen oud.

Woningbouwvereniging IntermarisHoeksteen liet het onderzoek uitvoeren door Archeologie West-Friesland. De twee herenhuizen worden gebouwd op het adres Achter de Vest 55 te Hoorn. 

Historische documenten wijzen uit dat de plaats van opgraving vanaf 1508 binnen de stad is komen te liggen. Deze plaats werd pas in de late 16e eeuw opgehoogd om de grond bouwrijp te maken. Zo vonden de archeologen een houten schot dat indertijd werd gebruikt om deze opgebrachte grond op zijn plaats te houden.

Ook vonden zij restanten van een voor- en achtergevel van een huis, in de vorm van twee rijen funderingspalen en sporen van bakstenen muren. Het huis werd waarschijnlijk begin 17e eeuw gerealiseerd en later uitgebreid. Archeologen denken namelijk dat de achtergevel was verplaatst. Achter de gevel vonden ze een waterkelder en een waterput die vermoedelijk uit de 19e eeuw stammen.

Bron: Hoorn gids

Meer lezen
Tijdvakken
Landen