Opgraving Fort Sanderbout in 3D animatie

Om een beter beeld van de vestingwerken te krijgen gaf gemeente Sittard-Geleen de opdracht om onderzoek te doen naar Fort Sanderbout in Sittard. Tijdens de opgraving, die in het najaar van 2016 plaatsvond, kwamen bijzondere vondsten tevoorschijn. De resultaten van de opgraving zijn in een 3D animatie verwerkt.

Middeleeuws Sittard

Het archeologisch onderzoek vond plaats vanwege de herinrichtingsplannen van de ’noordelijke schootsvelden’. Deze herinrichting maakt onderdeel uit van het Masterplan Zitterd ReviSited. Het onderzoek leverde een 14e eeuwse vestingtoren gemaakt van mergelblokken op. Uniek aan de toren is dat de omtrek maar liefst dertig meter is. Ook zijn er twee middeleeuwse stadsgrachten  en overblijfselen van de mergelstenen stadsmuur aangetroffen.

Muntschat

Er zijn aanwijzingen voor een dubbele stadsgracht en een ravelijn gevonden. Een ravelijn is een buitenwerk van een vesting. Het is een vijfhoekig of redanvormig versterkt eiland dat zich omgeven door een extra ravelijngracht in de vestinggracht bevindt. Men vond er ook een muntschat met munten uit onder andere 1633 en 1655.

3D animatie

Op basis van de opgravingen wordt  een scan gemaakt, deze wordt verwerkt tot een driedimensionale reconstructie. Onderzoekers krijgen zo de mogelijkheid om achteraf de plek waar de vondsten zijn gedaan te bestuderen.  Het resultaat wordt naar verwachting later in het jaar aan het publiek gepresenteerd. Voor een eerste impressie kijk hier 

sittard-geleen.nieuws.nl/

meet-tekenwerk.nl/

Afbeelding eigen werk Tobor [CC BY SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/), via https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fort_Sanderbout_23-04-2015.jpg

Meer lezen
Landen