Een van de gevonden schedels

Een van de gevonden schedels

Dr. Sara Juengst

Opgegraven baby's gevonden met kinderschedels als helmen

Een team van onderzoekers van de Universiteit van North Carolina in Charlotte en Universidad Técnica de Manabí in Ecuador heeft oude schedels van baby's opgegraven in Salango, Ecuador. In een artikel in Latin American Antiquity wordt beschreven hoe de babyschedels werden omhuld met de schedels van oudere kinderen. Dit is een opmerkelijke vondst, het is het enige bekende voorbeeld van het gebruik van kinderschedels als helmen voor baby’s als onderdeel van een begrafeniscerenomie.

Kinderschedels

De onderzoekers vonden de overblijfselen van elf mensen die ongeveer 2100 jaar geleden zijn begraven. Twee van deze stoffelijke overschotten waren van baby’s die een helm gemaakt van de schedel van een ouder kind over hun hoofd hadden. Er wordt aangenomen dat een van de baby’s ongeveer 18 maanden oud was op het moment van overlijden en dat de schedelhelm van een ander kind was dat ongeveer vier tot twaalf jaar oud was op het moment van overlijden. De tweede baby was ongeveer zes tot negen maanden oud op het moment van overlijden en het tweede kind stierf waarschijnlijk tussen zijn tweede en twaalfde verjaardag. Tevens merkten de onderzoekers op dat de schedelhelmen goed pasten, wat erop zou duiden dat de baby en het kind gelijktijdig werden begraven.

Krachtig symbool

Het is nog niet bekend of de overleden kinderen familie van elkaar waren, of om welke reden de schedels als helmen werden gebruikt voor de overleden baby’s. Het menselijk hoofd was vaak een krachtig symbool voor veel Zuid-Amerikaanse culturen, wat misschien een verklaring zou kunnen zijn voor de vinding. Het zou ook kunnen dat de schedels bedoeld waren als een soort bescherming voor de baby’s in het hiernamaals. Een andere verklaring is dat de kinderen betrokken waren bij een ceremonie die bedoeld was om een nabijgelegen actieve vulkaan te kalmeren.

Meer lezen