Ontwerp van het Cultuurhistorisch Paviljoen Coevorden, waar de ArcheoHotspot in zal worden gevestigd.

Ontwerp van het Cultuurhistorisch Paviljoen Coevorden, waar de ArcheoHotspot in zal worden gevestigd.

Michel Velt, ArcheoHotspot Coevorden.

Opening eerste ArcheoHotspot in Drenthe

Zondagavond 14 juli 2019 wordt om 19:00 het Cultuurhistorisch Paviljoen in Coevorden op feestelijke wijze geopend. Het paviljoen wordt een ontmoetingsplek voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in de archeologie en geschiedenis van Coevorden. Op de locatie komen een tentoonstellingsruimte en een ArcheoHotspot. Deze ArcheoHotspot wordt daarmee de eerste in Noord-Nederland.

Het paviljoen als kunstwerk

Het Cultuurhistorisch Paviljoen op de Weeshuisweide ontstond door de wens ook geschiedenis hier een plek te geven. In samenwerking met het Stedelijk Museum Coevorden is er gewerkt aan het paviljoen, dat is ontworpen door kunstenaar Michel Velt en uitgevoerd door kunstenaar Tom Dijkstra. Het paviljoen is gratis te bezoeken en op vaste tijden geopend. Op de locatie zullen archeologische vondsten te vinden zijn, waar de vrijwilligers mee aan de slag mogen. Het Cultuurhistorisch Paviljoen is slechts tijdelijk en zal drie jaar lang geopend blijven.

Het Cultuurhistorisch Paviljoen wordt geopend

De opening van het Cultuurhistorisch Paviljoen wordt door museumdirecteur Stefanie Ottens ingeleid. Daarna volgen wethouder Jan Zwiers en Marjolein Woltering, projectcoördinator van de landelijke organisatie ArcheoHotspots met een openingswoord. De naam van het paviljoen wordt vervolgens door de wethouder en de winnaar van de namenwedstrijd onthuld. Na deze formele opening kunnen de bezoekers een kostuumshow van Stichting Oud-Oranje bekijken die een periode van 1000 jaar mode behandeld. Tijdens de opening worden er zelfs middeleeuwse hapjes en drankjes uitgedeeld.

ArcheoHotspots

Door heel het land zijn ArcheoHotspots gevestigd. Maar wat zijn dat nou eigenlijk? ArcheoHotspots is ontstaan op initiatief van het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Op deze plekken kunnen bezoekers van alle leeftijden zelf in contact komen met archeologie. Ze mogen meewerken aan archeologisch onderzoek en zelfs werken met de archeologische vondsten! Ook is het mogelijk om je eigen vondsten te laten onderzoeken. Op deze wijze wordt getracht archeologie bereikbaar te maken voor een breder publiek en zo de interesse te wekken in geschiedenis.

Bronnen

Afbeelding

Meer lezen