In Coevorden is het geraamte van een jonge soldaat gevonden.

Skelet soldaat uit 17e eeuw gevonden in Coevorden

In Coevorden is het geraamte van een jonge soldaat gevonden.Tijdens archeologisch onderzoek op de bouwlocatie aan de Haven in Coevorden is een skelet in een eiken kist ontdekt. Het betreft een goed bewaard geraamte van waarschijnlijk een jonge soldaat. Opmerkelijk is de musketkogel die ter hoogte van de buik werd aangetroffen en waarschijnlijk de doodsoorzaak was.

In de vesting Coevorden is tijdens de 80-jarige oorlog en in 1672, waarin de stad werd veroverd, hevig gevochten. Het geraamte zal derhalve uit de 16e of 17e eeuw stammen. Datering van de jaarringen van het kisthout en onderzoek van het skeletmateriaal zal voor meer verheldering zorgen. Men vermoedt dat het een noodgraf was, omdat het een begraving buiten het kerkhof betreft.

Het Archeologisch Diensten centrum (ADC) gaat aan de slag met het onderzoek van de kistinhoud. Er zijn geen voorwerpen zoals wapens gevonden, hoewel de onderzoekers hopen een gespje of knoop van een kledingstuk aan te treffen. Het skelet wordt onderzocht op leeftijd en sporen van eventuele verwondingen en ziektes.

Volgens stadsarcheoloog Jan Molema is het een unieke vondst. Hij legt uit dat er in 2004 eerder graven zijn gevonden van ‘vermoedelijk (kind)soldaten’, maar dat die skeletten ‘vrijwel geheel vergaan’ waren.

Meer lezen

Tijdvakken

Landen