Natuurstenen hanger met oker

Natuurstenen hanger met oker

Rijkswaterstaat

Open dag op archeologische vindplaats Angeren

Een paar maanden geleden groeven archeologen 4 graven op van 6.000 jaar oud, in het Gelderse Angeren. Voor wie meer wil leren over deze opgraving, organiseert Rijkswaterstaat op zaterdag 2 juli een open dag op de vindplaats.

Deze open dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur en biedt jong én oud de kans om via allerlei activiteiten meer te leren over deze opgravingen. Ook zijn er archeologen aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

Vondst in Angeren

Op het terrein aan het Kampsepad-Zuid in Angeren vindt archeologisch onderzoek plaats als voorbereiding op de doortrekking van de A15 van knooppunt Ressen naar de A12 (project ViA15). Onlangs ontdekten de archeologen een begraafplaats van ongeveer 6.000 jaar oud. "Inmiddels hebben we vier graven gevonden en twee sieraden, waaronder een lignieten (een soort bruinkool) hanger. Deze 'hanger van Angeren', is de grootste en oudste in zijn soort van Nederland", vertelt René Isarin, die namens Rijkswaterstaat het onderzoek begeleidt.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


"De in Angeren gevonden aardewerken scherven behoren tot de oudste van Nederland. Fragmenten vuursteen, natuursteen, aardewerk en bot vertellen ons meer over de levenswijze van de eerste bewoners van Angeren. Welke gebruiksvoorwerpen maakten ze? Wat aten ze, wat verbouwden ze?"

Van jager-verzamelaar naar boer

In Nederland worden er maar zelden vondsten van 4.000 tot 7.000 jaar oud gedaan, wat deze ontdekking extra bijzonder maakt. "In deze periode gingen mensen over van een rondtrekkend bestaan als jager-verzamelaar naar een bestaan als boer", licht Isarin toe. "Ze vestigden zich permanent op een plek en gingen dus de eerste huizen bouwen. Ook ging men voor het eerst van aardewerk potten maken om eten in te bewaren."

Programma Open Dag

Tijdens de open dag zijn verschillende vondsten te bewonderen. Bezoekers kunnen zeefmonsters uitpluizen en materiaalsoorten onderzoeken. Verder kunnen bezoekers vuurstenen bewerken, manden vlechten en vuur leren maken. Ook voor kinderen is er veel te beleven. Als echte archeologen mogen ze in een grote zandberg speuren naar oude scherven.

Creatievelingen kunnen prehistorische schilderingen maken en hun handafdruk achterlaten, zoals mensen dat duizenden jaren geleden deden.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen
Tijdvakken