Open dag grafveld Oer-Nederlander

03-06-2015 - Gerti de Koeijer

De open dag over de archeologische vondsten in Dalfsen trok grote belangstelling. In het voorjaar van 2015 ontdekten archeologen een groot grafveld van de Oer- Nederlander. Een unieke vondst voor Nederland.

Unieke vondsten en verhalen

De meer dan 500 geïnteresseerden werden in groepjes rondgeleid. Prachtige vondsten en bijbehorende verhalen werden gepresenteerd. "Ik vind het interessant om wat te weten te komen over mijn voorouders, hoe het hier allemaal begonnen is!" zegt een bezoeker.

Hunebedbouwers

Maar liefst 120 graven met spectaculaire grafgiften en zelfs een aarden monument uit de tijd van de Hunebedbouwers, ook wel trechterbekervolk genoemd, zijn blootgelegd. Zij leefden 5.500 jaar geleden. De ontdekking van resten van een huis vlak naast de begraafplaats en langs een 5000 jaar oude weg, is eveneens een primeur voor Nederland.

Nationaal en internationaal belang

De waarde voor Dalfsen, en het nationaal en zelfs internationaal belang is enorm groot. Ook voor het Hunebeddencentrum en het Drents Museum is dit een spectaculaire vondst.
"Als het klopt dat het grafveld van de hunebedbouwers is, dan is het een vrij unieke situatie", zegt directeur Klompmaker van het Hunebedcentrum in Borger. "Er is nog nooit eerder een permanente vestiging uit de hunebeddentijd in Nederland gevonden." De gemeente Dalfsen heeft wel aangegeven dat de bouw van de nieuwbouwwijk -ondanks de belangstelling- gewoon doorgaat.


archeologieonline.nl/
www.dalfsen.nl/

www.rtvdrenthe.nl/