Een deel van de opgravingen
INAH
Ook kinderschedels in Azteekse ‘schedeltorens’ gevonden
In Mexico Stad is een nieuw deel van het beroemde Azteekse bouwwerk Huey Tzompantli opgegraven, een verzameling torens en omheiningen gemaakt van schedels. Hierbij zijn 119 schedels gevonden door archeologen van het Mexicaanse Nationale Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) wat het totale aantal op 603 schedels brengt. Geschat wordt dat de Azteken ergens tussen 1486 en 1502 begonnen zijn met de bouw.
De Huey Tzompantli was waarschijnlijk onderdeel van de Templo Mayor, de belangrijkste piramide-tempel van de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan waar de oorlogsgod Huitzilopochtli en god van de regen Tlaloc aanbeden werden.
In 2015 werd voor het eerst een deel van de Huey Tzompantli ontdekt. Toen werd een cilindervormige muur van schedels aangetroffen die de basis van een toren vormde. Archeologen denken dat er in totaal zeven van deze torens rond de tempel hebben gestaan. Het deel dat nu opgegraven is, was een onderdeel van de omheining.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!
Ook vrouwen en kinderen werden geofferd
Rituele mensenoffers vormden een belangrijk deel van de Azteekse cultuur. Voorheen werd aangenomen dat vooral gevangen genomen krijgers werden geofferd, maar omdat archeologen nu ook schedels van vrouwen en kinderen aantroffen lijkt deze theorie ontkracht. ‘Alhoewel we niet kunnen zeggen hoeveel van deze individuen krijgers waren, weten we wel dat ze allemaal heilig gemaakt werden.’ aldus archeoloog Barrera Rodríguez in een persbericht van de INAH. ‘Ze werden tot gift voor de goden gemaakt, of soms zelf veranderd in een verpersoonlijking van een god zelf. Zo werden ze dan ook gekleed en behandeld.’
Bouwfases en verwoesting
De archeologen hebben drie bouwfases weten te onderscheiden voor de constructie van de Huey Tzompantli. De eerste fase begon waarschijnlijk tijdens de heerschappij van Ahuitzotl, de achtste koning van de Azteken die heerste van 1486 tot 1502. Onder Ahuitzotl bereikte het Azteekse rijk zijn grootste omvang en breidde ook Tenochtitlan zich snel uit. De derde en laatste fase van de bouw werd beëindigd toen de Spanjaarden in 1521 Tenochtitlan veroverden, waarbij ze grote delen van de Huey Tzompantli met de grond gelijk maakten.
Een toren van leven
Voor ons vandaag de dag is het moeilijk voor te stellen dat een macaber bouwwerk als de Huey Tzompantli door de Azteken juist gezien werd als een toren van leven. De Azteken geloofden namelijk dat zij met hun offers aan de goden het voortbestaan van hun samenleving en zelfs het universum verzekerden. Daarbij moet wel gezegd worden dat het waarschijnlijk ook diende als machtsvertoon en afschrikmiddel voor hun onderdanen en vijanden.
Conquistadores
Het meeste over Tenochtitlan en zijn gebouwen weten we van overleveringen van Spaanse conquistadores. Zij waren stomverbaasd over wat ze zagen. Zo schreef conquistador Bernal Díaz ‘Ik herinner me dat ze een plein hadden waar een aantal tempels waren met zo veel schedels er op (...) dat het er wel meer dan honderdduizend leken. Ik herhaal: meer dan honderdduizend.’ Tegenwoordig wordt geschat dat de Huey Tzompantli waarschijnlijk bestond uit ongeveer 60.000 schedels.
Bronnen: INAH, REA, Smithsonian Magazine.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!