Ontwikkeling van taal en gereedschap hand in hand
De ontwikkeling van gereedschap en taal zijn gelijk op gegaan. Hoe beter de taalvaardigheid van onze vroege voorouders werd, hoe beter hun gereedschap werd. Die conclusie publiceerden Britse en Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Nature Communications.
Experiment met studenten
De onderzoekers experimenteerden met een groep van 180 studenten. De onderzoekers probeerden de studenten op verschillende manieren uit te leggen hoe je stenen gereedschap maakt volgens de Oldowan manier. Oldowan gereedschap stamt uit het vroegpaleolithicum en is gevonden in het oosten van Afrika. Deze manier van gereedschap maken werd meer dan 700.000 jaar toegepast, tot het plaats maakte voor de meer geavanceerde Acheuléen gereedschappen.
Oldowan gereedschap
Uit de verschillende experimenten bleek dat de leerlingen de beste resultaten boekten als hun leraren verbaal communiceerden. Niet alleen leverden ze dan meer gereedschap af, het was ook nog van betere kwaliteit. Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat er gepraat moest worden om de overgang van Oldowan naar Acheuléen gereedschap mogelijk te maken.
Ja en nee
De onderzoekers denken dat toen het Oldowan gereedschap ontstond, er nog nauwelijks gesproken werd. Pas toen 700.000 jaar later vorm van taal ontstond werd het mogelijk om sneller en nauwkeuriger informatie door te geven. Zo konden de vroege mensen elkaar leren hoe ze geavanceerder gereedschap moesten maken. Dat hoeft echter geen complexe taal zoals de onze te zijn. Waarschijnlijk bleef het bij een combinatie van klanken en gebaren die simpelweg iets als “ja” of “nee” betekenden.
Bron: http://newscenter.berkeley.edu/2015/01/13/stone-age-tools/
afbeelding http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pierre_taill%C3%A9e_Melka_Kunture_%C3%89thiopie_fond.jpg