Opgegraven Egyptische tombe Sakkara

Muurschilderingen in de tombe van Kkewi in Sakkara.

Egyptische Ministerie van Oudheden

Ontdekking eeuwenoude tombe in Egypte

Opgravingen in Sakkara onthulden een ca. 4300 jaar oude graftombe. Deze tombe was van een Egyptische edelman en hoge ambtenaar genaamd Khewi. Deze man leefde ten tijden van de farao Djedkare, uit de vijfde dynastie van het Oude Rijk. Wat is er tot nu toe nog meer bekend over deze tombe? Hoe zag de oude Egyptische grafcultuur uit?

De tombe van Khewi

De ontdekte grafkamer is gebouwd uit witte kalkstenen blokken en heeft een L-vormige indeling, een vorm die wel vaker voorkomt bij Egyptische tombes. De muurschilderingen in de desbetreffende tombe zijn vrijwel intact gebleven. Dit is een zeer bijzondere staat aangezien de schilderingen al meer dan vierduizend jaar oud zijn. De muurschilderingen zijn nog steeds erg kleurrijk en geven een goed beeld van hoe de tombe er bij de vervaardiging uitgezien heeft. Er zijn in het graf ook goed bewaarde inscripties teruggevonden, die hopelijk meer informatie zullen geven over de tombe en misschien zelfs over de piramiden die eromheen staan. Het ontwerp van de muurschilderingen zou namelijk volgens het Egyptische Ministerie van Oudheden geïnspireerd zijn op de piramiden die stammen uit de vijfde dynastie.

De vindplaats van de tombe

De grafkamer van Kwehi is vorige maand gevonden in Sakkara, een necropolis die ongeveer 30 km ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro ligt. Het staat bekend om de enorme hoeveelheid aan piramiden, tombes en andere graven die zich daar bevinden. Sakkara is een goudmijn voor egyptologen en daarom is het niet gek dat juist hier deze ontdekking is gedaan. Er zijn in de afgelopen jaren nog meer vondsten gedaan in het omringende gebied waaronder de tombe van de priester Wahtye en twee kleine grafkapellen. Vondsten zoals deze kunnen bijdragen aan onze kennis over de Egyptische grafcultuur.

De Egyptische grafcultuur

De meeste edelmannen uit het oude Egypte begonnen al jaren voor hun overlijden met het plannen van hun uitvaart. Een cruciaal onderdeel daarvan was het bouwen van hun tombe. In de tombes werden prachtige muurschilderingen gemaakt door gespecialiseerde kunstenaars. De fresco’s werden dan ook met uiterste precisie vervaardigd. Vaak werd de eigenaar van de tombe afgebeeld, zoals ook te zien is in de tombe van Khewi.

De organen werden meestal bewaard in verschillende canopische vazen, die later bij het graf werd ingezet. Het lichaam werd gedroogd, gereinigd, gebalsemd om vervolgens gemummificeerd te kunnen worden. De Egyptenaren geloofden dat de overledenen verder leefden in het Dodenrijk en daarom was het van uiterst belang dat de lichamen bewaard bleven.

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat het grootste gedeelte van de oude Egyptische bevolking zich geen tombe kon veroorloven, dit was alleen mogelijk voor de rijke elite. De meeste mensen werden dan ook begraven in een simpel gat in de grond waarboven vaak een stapel stenen werd geplaatst.

Bronnen

Afbeeldingen

Meer lezen