Geen foto

Onderzoek naar bloedbad uit Bronstijd

Bijlen uit de BronstijdEen team archeologen heeft op de Turkse site Titriş Höyük onderzoek gedaan naar een massagraf uit de bronstijd. Door bestudering van de gevonden botten zijn ze inmiddels tot de conclusie gekomen dat de zestien doden het slachtoffer waren van een moordpartij. Archeologen hopen met dit soort onderzoek meer te weten te komen over de verschillende beschavingen van de bronstijd.


Het massagraf werd gevonden onder een huis op de site van Titriş Höyük, een kleine gemeenschap die gedurende de bronstijd (2900-2100 v. Chr.) een grote bloeiperiode doormaakte. De botten in het graf lagen door elkaar heen, waaruit geconcludeerd kan worden dat lichaamsdelen los van elkaar in het graf werden gelegd.

In totaal vonden de archeologen de resten van minstens dertien mannen, drie vrouwen en drie kinderen. Na bestudering van de botten bleek dat in totaal twaalf van de veertien volwassenen vlak voor hun dood een trauma aan het hoofd hadden opgelopen. Tevens waren de in totaal 26 hoofdwonden in te delen in twee verschillende categorieën,  namelijk ronde en langwerpige schedeltrauma’s.

Bloedbad
Op basis van al deze bevindingen denken de betrokken archeologen dat er in Titriş Höyük een bloedbad heeft plaatsgevonden. Gecombineerd met het feit dat de nederzetting ten tijde van de moordpartij een ommuring bezat, concluderen zij dat de slachtoffers waarschijnlijk het gevolg waren van een bestorming van de stad. Vermoedelijk kwamen zij om het leven tijdens het gevecht, of nadat  zij zich overgegeven hadden.

De langwerpige hoofdwonden werden daarbij veroorzaakt door strijdbijlen en de ronde varianten door dolken of speren. De conclusie kan archeologen helpen meer te weten te komen over de omstandigheden gedurende deze periode van de bronstijd, want “de frequentie van dergelijke hoofdtrauma’s neemt sterk toe ten tijde van populatiegroei of politieke instabiliteit”, aldus het rapport.

Zie het artikel op Past Horizons voor foto's van het onderzoek.

Bron: Past Horizons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen