Onderwater vondsten bij Griekse eiland Skiathos

13-06-2012 - Gabrielle Philips

Het Griekse eiland Skiathos Tussen 14 en 25 mei 2012 is er langs het Griekse eiland Skiathos maritiem onderzoek verricht. Het resultaat van de onderwaterwerkzaamheden is een schat aan archeologische vondsten uit verschillende perioden. Zo zijn er verschillende typen aardewerk en  drie scheepswrakken, waaronder een Byzantijns schip met lading, aangetroffen.

Deze eerste editie van de onderwater expeditie werd georganiseerd door het Griekse Bureau voor Maritiem Erfgoed. Er werd onderzoek gedaan in verschillende gebieden rondom het eiland Skiathos, waaronder de oude haven van de stad. In de haven werden veel vondsten gedaan, onder andere een eeuwenoude golfbreker en een pier uit de Byzantijnse tijd. Daarnaast lagen er veel keramieken potscherven. De belangrijkste objecten die hier werden gevonden, zijn twee complete lampen uit de 4e en de 6e eeuw na Christus en twee intacte kruiken uit de late klassieke periode.

In de regio Tarsanades vonden gespecialiseerde duikers een deel van een wrak uit de Late Romeinse tijd. En ook bij de Platania grot vonden zij een Romeins scheepswrak. Bij de oude haven werd een gezonken schip uit de Byzantijnse tijd aangetroffen, met een lading van onder meer dakpannen en Byzantijnse kruiken aan boord.

Bron: Greek Reporter