Ondergang Maya’s door minder regenval
Een team archeologen heeft na onderzoek naar de weersomstandigheden van historisch Mexico en Guatemala geconcludeerd dat een reductie in regenval de oorzaak was dat de Maya beschaving ten onder ging. Er zou een periode zijn geweest waarin vijfentwintig tot veertig procent minder regen viel. De daaropvolgende uitdroging bleek fataal.
Er bestaan veel theorieën over de ondergang van de Maya’s in de 10e eeuw na Christus. Sommige beweren dat hun handel en economie instortte, terwijl andere het gooien op een epidemie of een natuurramp. Uitdroging door te weinig regenval wordt nu aan die lijst toegevoegd.
Het onderzoek, dat uitgevoerd werd door professoren Martin Medina-Elizalde van het centrum voor wetenschappelijk onderzoek in Yucatan en Eelco Rohling van de Universiteit van Southampton, stelt dat er in de periode tussen 800 en 950 na Christus een daling in regenval was. Het verslag van het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschapsblad Science.
Verdamping
De professoren stelden dit vast door archiefstukken van verleden klimaatveranderingen te combineren. Dat wees op een reductie van maximaal veertig procent in regenval in de zomer en een afname in tropische stormen over het hele gebied. Dit testten de wetenschappers op basis van een model die de gevolgen van een verandering in de balans van verdamping en regenval aantoonde.
“Verdamping begon een grotere rol te spelen dan regenval en de beschikbaarheid van open water daalde daardoor snel,” aldus Rohling. “De data suggereert dat de voornaamste oorzaak een afname in zomerstormen was.” Hij legt tevens uit dat zomer het belangrijkste seizoen voor de Maya’s was vanwege de groei van gewassen en het bijvullen van water reservoirs. Er liepen namelijk geen rivieren in het vasteland van Yucatan.
Een mogelijk gevolg van watertekort was maatschappelijke verstoring waardoor de Maya’s hun steden verlieten. De droogte zou bovendien enkele jaren hebben aangehouden, denken de professoren.
Maya’s
De Maya’s, een Meso-Amerikaanse beschaving, waren een hoog ontwikkeld volk die veel kunst, architectuur, wiskunde en astronomie bedreven. Bovendien is bekend dat ze een volledig ontwikkeld schrift hadden. De cultuur ontstond ergens tussen 2000 voor Christus en 250 na Christus. De bloeiperiode van hun steden vond plaats in de klassieke periode, zo tussen 250 en 900 na Christus.
De Mayacultuur staat het meest bekend om het tablet dat volgens velen het einde van de wereld aankondigt, op 21 december 2012. Onlangs vonden archeologen een tweede tablet met eveneens verwijzingen naar die datum. Lees daarover meer in dit artikel.
Bron: Science Daily