

De kleine amfora die per toeval aan het Oekraïnse front ontdekt werd
123rd Territorial Defense Brigade
Oekraïnse front onthult archeologische schat: 2500 jaar oude Griekse graven ontdekt in Oekraïne
Terwijl Oekraïense soldaten in het zuiden van het land verdedigingswerken aanleggen, stuiten ze op een onverwachte ontdekking: een begraafplaats uit de 6e-5e eeuw v.Chr. In plaats van explosieven of munitie, brengt een graafmachine een eeuwenoude Ionische amfora aan het licht.
Tekst: Rens van Maasakker
Van loopgraaf naar archeologische vindplaats
Wat begon als routinematig grondwerk door de 123e Territoriale Verdedigingsbrigade, veranderde plots in een archeologische expeditie. Graafmachinist Mykola trof bij toeval een kleine amfora aan en besefte meteen dat dit geen gewoon aardewerk was. Samen met zijn collega Yevhen, een groot liefhebber van geschiedenis, bracht hij het voorwerp naar het Staroflotski Barracks Museum.

Close-up van de Amfora die ontdekt werd aan het front
123rd Territorial Defense Brigade
Daar bevestigden experts dat de amfora van Ionische makelij was en een rituele functie had in begrafenisceremonies. Verdere opgravingen brachten een tweede object aan het licht: een oenochoë, een klassieke Griekse wijnkan met een enkele handgreep en drie schenktuiten, vaak gebruikt bij bijeenkomsten van rijke en invloedrijke burgers.

De overblijfselen van de Oenochoë
123rd Territorial Defense Brigade
Overblijfselen van een bijzondere begrafenis
Naast het aardewerk vonden de soldaten ook menselijke resten. Volgens Oleksandr, een voormalig archeoloog en nu militair in de brigade, wijzen de intacte voorwerpen erop dat de overledenen een hoge sociale status hadden. "Deze objecten zijn speciaal voor begrafenisrituelen uit Griekenland meegebracht. Hun uitstekende staat suggereert dat ze behoorden tot een elite," verklaarde hij.
De begraafplaats ligt in de buurt van Mykolaiv, een stad aan de Zwarte Zee, waar tussen 1000 en 400 v.Chr. verschillende Griekse kolonies werden gesticht. De vondst levert nieuwe inzichten op over de aanwezigheid van de oude Grieken in het noorden van de Zwarte Zee en hun invloed op lokale bevolkingsgroepen.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!
Een ontdekking in tijden van oorlog
Dat deze vondst plaatsvindt midden in een conflictgebied, maakt het contrast des te schrijnender. Waar nu soldaten vechten voor de toekomst van Oekraïne, woonden 2500 jaar geleden mensen die rouwden, eer bewezen en hun doden begroeven met zorg en rituelen. De artefacten en menselijke resten zijn inmiddels overgedragen aan het museum.
Welk artikel wil jij graag zien op Archeologie online?
Voor ons volgende achtergrondartikel zijn we op zoek naar input van onze lezers. Vul via deze link in welk onderwerp je graag terugziet op Archeologie Online en zie het artikel binnenkort verschijnen!