De maritiem archeologen bij de overblijfselen van het scheepswrak

De maritiem archeologen bij de overblijfselen van het scheepswrak

Anadolu Ajansi

Grieks schip vol amforen gevonden bij kust Turkije

Op de bodem van de Golf van Fethiye, in het zuidwesten van Turkije, hebben maritiem archeologen een scheepswrak uit de derde eeuw na Christus gevonden. Het wrak is afkomstig van het Griekse eiland Rhodos, en er werd een grote hoeveelheid amforen bij ontdekt. Deze amforen kunnen ons meer vertellen over handel in dit gebied tijdens de Romeinse Tijd. De vondst is bijzonder, omdat dit waarschijnlijk een van de laatste schepen uit Rhodos is geweest waarop amforen werden vervoerd.

Het gevonden wrak

De maritiem archeologen werkten op deze plek als onderdeel van een onderzoeksproject dat de zeebodem in de Golf van Fethiye in kaart wil brengen. Tijdens hun zoektocht vonden ze in eerste instantie wat ‘puin’ op een diepte van 28 meter. Bij nader onderzoek ontdekten ze dat dit een hoop amfoorresten op een onderzeese helling was, die uit een scheepswrak afkomstig bleken te zijn. Dit spoorde de onderzoekers aan om de zeebodem hier verder uit te kammen, waarna ze nog twee van dit soort hopen vonden. Ook hier werden veel amforen gevonden. Een amfora is een kruik met twee oren, die onderaan in een punt uitloopt. Ze werden door de oude Grieken en Romeinen in de oudheid meestal gebruikt om handelswaar in op te slaan en te vervoeren, zoals graan, olijfolie en wijn. De archeologen vermoeden dat de gevonden amforen werden gebruikt voor het transport van commerciële landbouwproducten, bijvoorbeeld wijn.

Een aantal van de gevonden amforen

Een aantal van de gevonden amforen

Anadolu Ajansi


Geïnteresseerd in onderwaterarcheologie? In Archeologie Magazine nr. 2 van 2022 vertellen we je over het schip La Lutine, dat in 1799 zonk tussen Terschelling en Vlieland - met aan boord duizenden kilo's goud en zilver. Al meer dan 200 jaar zijn goudzoekers in de ban van de mysterieuze goudschat, die voor een deel nog altijd op de zeebodem ligt. Meer weten? JA GRAAG!


Handel op Rhodos

Het gevonden schip is volgens de onderzoekers afkomstig van het Griekse eiland Rhodos, wat in de oudheid een belangrijke handelsstad was. Rhodos werd in de 3e eeuw voor Christus onderdeel van het Ptolemeïsche Rijk, wat onder meer het huidige Egypte besloeg. Het eiland had sterke commerciële en culturele banden met zijn Egyptische overheersers, en deze Rhodo-Egyptische alliantie beheerste de handel over de Egeïsche Zee (het deel van de Middellandse Zee dat tussen Griekenland en Turkije ligt). Zo ontwikkelde het eiland zich als maritiem, commercieel en cultureel centrum. Rhodos stond in de derde eeuw voor Christus bekend om haar sterke marine, die volgens de overleveringen de beste zeilers van de Mediterrane Wereld zou hebben. Historici vermoeden dat dit dan ook de reden was dat het eiland lange tijd een onafhankelijke, democratische staat bleef, zelfs nadat de Romeinen de macht van de Grieken overnamen gedurende de 2e eeuw voor Christus. Hoewel ze in de eerste eeuw voor Christus toch hun onafhankelijkheid aan de Romeinen moesten overdragen bleef het eiland een cultureel centrum, en faciliteerde het de handel met steden uit Anatolië (het Aziatische deel van het huidige Turkije). Dat in dit gebied nu een schip afkomstig uit het oude Rhodos wordt gevonden, is dus geen verrassing.

Een kaart met Rhodos roodgekleurd

Een kaart met Rhodos roodgekleurd

Lencer, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Meer opgravingen in de Golf van Fethiye

De opgravingen in dit gedeelte van de Middellandse Zee zijn onderdeel van het project Türk Batık Envanteri Projesi: Mavi Miras (Turks scheepswrakinventarisatieproject: Blue Heritage). In dit project wordt de zeebodem bij de kust van Fethiye in kaart gebracht door maritiem archeologen van de Dokuz Eylül Universiteit. Hierbij hebben de onderzoekers al bijna veertig scheepswrakken gevonden. Het scheepswrak uit Rhodos is volgens projectleider Harun Özdaş de belangrijkste vondst van het project. De productie van amforen verminderde na de 3e eeuw na Christus namelijk aanzienlijk, en ze werden in de eeuwen daarop nog amper gebruikt. Wat deze vondst nog extra bijzonder maakt, is dat dit scheepswrak het enige exemplaar uit de 3e eeuw is dat tot nu toe aan de Turkse kust werd gevonden. Hiermee is deze vondst dus het jongste scheepswrak van Romeins Rhodos dat ooit gevonden is.

Bron: AA, Archaeology News Network


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen