De veronderstelde muren van Troje.
CC-SA-BY 3.0 via Wikimedia Commons
Nieuwe opgraving gepland bij Troje
Een team van archeologen heeft bekendgemaakt volgend jaar (2013) een nieuwe opgraving te willen uitvoeren in de historische stad Troje. Als doel stellen ze nieuwe informatie naar boven te willen halen als aanvulling op wat er al bekend is over de stad.
“Er is veel archeologisch bewijs te vinden [in Troje],” aldus William Aylward, professor van de klassieke oudheid aan de universiteit van Winsconsin-Madison en tevens projectleider van de nieuwe opgraving. “Als we nogmaals een kijkje nemen met nieuw wetenschappelijk gereedschap voor het bestuderen van eeuwenoude biologische en culturele omgevingen, dan zal er veel te vinden zijn om het verhaal te vertellen van dit werelderfgoed.”
De ruïnes van Troje liggen in het westen van hedendaags Turkije. De stad werd herontdekt door de Duitse archeoloog Heinrich Schliemann in de jaren ’70 van de 19e eeuw. Inmiddels is nog niet eens een vijfde van Troje opgegraven.
Nieuwe analysemethoden
“Het is onze bedoeling om onverkende gebieden van de site op te graven en om systematisch nieuwe technologieën te gaan gebruiken om meer informatie in te winnen over de mensen die hier duizenden jaren geleden leefden,” aldus Aylward toen hij het project aankondigde. Troje wordt namelijk al sinds de bronstijd bewoond, en volgens de projectleider zijn er grote gaten in onze kennis van de prehistorische Trojanen. Hij hoopt die gaten met dit project te kunnen vullen.
Tijdens het project worden er onder andere nieuwe methodes van chemische analysegebruikt om overblijfselen van keramiek te onderzoeken, wat vermoedelijk hints zal geven naar wat de Trojanen aten. Daarnaast zullen geometrische analyses van menselijke en dierlijke overblijfselen meer inzicht moeten bieden over de historische era’s van het gebied.
Het project zal van start gaan in de zomer van 2013 en wordt ondersteund door de Çanakkale Onsekiz Mart universiteit van Turkije.
Bron: Live Science
Beeld: Adam Carr via Wikipedia