Eén van de gevonden mozaïeken in Huqoq.

Eén van de gevonden mozaïeken in Huqoq.

Huqoq Excavation Project.

Nieuwe mozaïeken uit de late Oudheid in Huqoq, Israël, ontdekt

In Huqoq (Israël) zijn nieuwe mozaïeken ontdekt, die dateren uit de vierde en zesde eeuw. De vloermozaïeken, blootgelegd in een synagoge, beelden verschillende verhalen uit het Oude Testament uit.

Synagoge van Huqoq

Sinds 2012 worden er opgravingen gedaan in het noorden van Israël in Huqoq. De gevonden mozaïeken zijn verbluffend. Niet alleen worden er keer op keer nieuwe mozaïeken gevonden, er zijn in Huqoq ook zeer unieke scenes gevonden. Het is de grootste concentratie van Oud-Testamentische verhalen die ooit op mozaïeken uit één synagoge zijn gevonden.

Nieuwe vondsten

Een maand geleden zijn er opnieuw mozaïeken ontdekt in Huqoq: de ark van Noach en de doortocht door de Rode Zee. Deze kleurrijke mozaïeken beelden de verhalen uit compleet met allerlei details zoals Romeinse soldaten en verschillende diersoorten. Naast verhalen uit het Oude Testament zijn er in Huqoq ook mozaïeken gevonden die verhalen afbeelden van de tijd na het Oude Testament. Eén verhaal speelt zich af in de Hellenistische tijd en toont waarschijnlijk een ontmoeting tussen Alexander de Grote en een Joodse Hoge Priester.

Meer details en achtergrond over deze bijzondere mozaïeken kun je lezen op het Psefas-blog, hier geeft kunsthistorica Diklah Zohar duiding aan deze vondsten.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's