Nieuw onderzoek: neanderthalers gebruikten al tandenstokers

Reconstructie van neanderthalers.

Afbeelding van David Mark via Pixabay.

Nieuw onderzoek: neanderthalers gebruikten al tandenstokers

Onderzoekers hebben nieuwe ontdekkingen gedaan aan de hand van twee tanden, die eerder waren gevonden in het hoogland van Kraków-Częstochowa in Polen. Deze twee exemplaren zijn afkomstig van een neanderthaler en zijn meer dan 46.000 jaar oud. De tanden vertonen sporen van het veelvuldig gebruik van een soort tandenstoker, wat erop wijst dat neanderthalers ook al bezig waren met mondhygiëne.

De tanden werden in 2010 al gevonden in de grot Stajnia in Polen, maar ze zijn nu onderzocht door middel van onder meer 2D- en 3D-analyses. Volgens de onderzoekers komen de tanden uit het gebit van een neanderthaler-man boven de 30 jaar. Het gaat om een premolaar (de twee tanden achter de hoektand) uit de bovenkaak en een verstandskies uit de onderkaak.

Tandenstoker

Groeven in de tanden wijzen op het veelvuldig gebruik van een soort tandenstoker om achtergebleven voedsel te verwijderen. Volgens de onderzoekers was het een sterk, cilindervormig voorwerp, zoals een stukje bot of een twijgje.

Ook ontdekten de onderzoekers beschadigingen aan de verstandskies, die waarschijnlijk zijn veroorzaakt door het eten van hard voedsel. Verder vonden ze geen teken van glazuurafwijkingen of gaatjes.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Zeldzaam

Al eerder zijn er drie andere tanden van neanderthalers in het hoogland van Kraków-Częstochowa gevonden. Een ervan is 80.000 jaar oud en is waarschijnlijk de oudst gevonden kies van neanderthalers in Oost-Europa.

Vondsten van neanderthaler-resten in Midden- en Oost-Europa zijn zeldzaam. Dit komt mede doordat het noorden van Polen in het Pleistoceen (2,5 miljoen-11.000 jaar geleden) zeer onherbergzaam was vanwege het gletsjerijs. Het hoogland van Kraków-Częstochowa ligt echter in het zuiden van Polen, wat in de tijd van de neanderthalers beter bewoonbaar was.

Bronnen: Science Direct, Heritage Daily


Archeologisch nieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief Klik hier!


 

Meer lezen