Neandertaler

Neandertaler

Pixabay

Neanderthalers gebruikten hun duimen anders dan wij

Uit een analyse van de botten van de hand van een neanderthaler is geconcludeerd dat zij hun duimen waarschijnlijk anders gebruikten dan de moderne mens. Hun duimen hadden een andere vorm, waardoor neanderthalers waarschijnlijk over een sterkere grip beschikten, die gebruikt wordt bij het vasthouden van gereedschap met een steel zoals een hamer of speer. De neanderthalers hadden echter weer een minder goede fijne motoriek in hun handen.

Dat wordt beweerd in een paper gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports. Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat de botten in de duim van een neanderthaler, anders van vorm waren dan die van de moderne mens. Tot nu toe waren echter alleen de individuele botten van de duim bestudeerd. Niet hoe die botten aansloten op de rest van een hand. Dat is nu wel gedaan. Door middel van een 3D-analyse, werd nagebootst hoe de verschillende gewrichten in relatie tot elkaar bewogen.

Geavanceerd gebruik van gereedschap

Het paper beschrijft hoe de gewrichten aan de basis van de duim platter zijn, met een kleiner contactoppervlakte van de botten onderling. Dit maakte de duim geschikter voor een uitgestrekte houding langs de zijkant van een hand, of beter gezegd: dit maakte de duim geschikter voor een stevige grip. Ameline Bardo, onderzoeker aan de Universiteit van Kent en hoofdauteur van het paper, liet in een interview met de nieuwswebsite Gizmodo weten: “De anatomie van de hand en de archeologische aanwijzingen van neanderthalers, maken het heel duidelijk dat neanderthalers zeer intelligent waren en een geavanceerd gebruik van gereedschap hadden. Ze gebruikten veel van dezelfde gereedschappen die de moderne mens destijds ook gebruikte.”


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Slechtere fijne motoriek

Maar ondanks dat neanderthalers geavanceerd gereedschap gebruikten, lijkt het er dus op dat hun fijne motoriek slechter dan de onze was. De vorm van de neanderthalerduim maakte hem namelijk minder geschikt voor een precieze grip, waarbij een voorwerp tussen de vingertoppen van de duim en de andere vingers vastgehouden wordt. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat neanderthalers zeker in staat waren om voorwerpen op deze manier vast te houden, maar het nieuwe onderzoek beweert dus dat het minder gemakkelijk voor ze was. Waarschijnlijk waren ze meer geneigd waren om dingen vast te pakken met de stevige grip.

Duimworstelen

Helaas kunnen aan de hand van dit onderzoek geen uitspraken worden gedaan over de invloed van het duimverschil op het gedrag van de neanderthalers. Wel beweert Bardo dat “als je de hand van een neanderthaler zou schudden, je het verschil zou merken. Er zou verwarring ontstaan over waar je de duim moest plaatsen. Bij duimworstelen zou je als homo sapiens denk ik winnen door je snelheid en wendbaarheid.” Vooral dat laatste maakt eens te meer duidelijk dat wetenschap ons antwoorden kan verschaffen op de belangrijkste vragen in het leven.

Bronnen: Eurekalert, Gizmodo, Science Advances, Scientific Reports


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen