Fort Schotland Muur van Antoninus

Opgraving van fort in Schotland

Historic Environment Scotland

Nieuw fort in Schotland ontdekt, onderdeel van de Muur van Antoninus

In Schotland hebben archeologen een nieuw fort ontdekt, dat een onderdeel van de Muur van Antoninus was. Deze muur liep van Old Kilpatrick in het westen tot Bo’Ness bij Falkirk in het oosten en werd gebouwd als grens voor het Romeinse Rijk in de 2e eeuw na Christus. Wat voor muur was dit en waarom werd deze muur gebouwd?

De archeologen ontdekten het fort in een veld vlakbij de Carleith Primary School in West Dunbartonshire, zo’n 14 kilometer ten noordwesten van Glasgow. Volgens experts was dit fort onderdeel van de Muur van Antoninus, één van de zes UNESCO-werelderfgoedlocaties van Schotland.

Fort gevonden dankzij nieuwe techniek

Het fort werd al eerder genoemd door antiquair Robert Sibbald in 1707. Hij schreef dat hij een fort had gezien in het gebied rond Carleith Farm. Sibbalds verhaal lijkt dankzij deze vondst bevestigd te zijn. Archeologen hebben al eerder geprobeerd het fort te vinden, maar deze pogingen waren niet succesvol. Het onderzoeksteam heeft nu gradiometrie gebruikt, een relatief nieuwe onderzoekstechniek. Deze techniek biedt de mogelijkheid om onder de grond te kijken zonder dat er gegraven moet worden. Hierbij kijken wetenschappers namelijk naar kleine veranderingen in het aardmagnetisch veld, die vervolgens archeologische kenmerken detecteert. Hierdoor konden de archeologen de stenen basis van het fort identificeren, die nog steeds onder de grond ligt. Boven die basis zouden graszoden zijn gelegd, die bovenop het gebouw lagen en zo een wal van ongeveer 2 meter vormden.

Het fort is niet erg groot geweest. Waarschijnlijk werd het door 10 tot 12 Romeinse soldaten bemand. Zij werden elke week afgelost door een nieuw peloton uit het dichtstbijzijnde grotere fort, dat waarschijnlijk in Duntocher lag.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Muur werd gebouwd in opdracht van Antoninus Pius

Het fort werd gevonden vlak bij de Muur van Antonius, een muur waarvan de bouw begon in 142 na Christus, in opdracht van de Romeinse keizer Antoninus Pius (regeerde van 138 tot 161). Het bouwen van de Muur van Antonius lijkt eigenlijk overbodig, als je de Muur van Hadrianus in je achterhoofd houdt, de veel bekendere muur aan de noordgrens van Romeins Brittannië.. Deze muur lag 160 kilometer verder naar het zuiden, maar was veel sterker. Hij was hoger en had een stevigere constructie. Bovendien was de Muur van Hadrianus op het moment dat de bouw van de Muur van Antoninus begon nog maar 15 jaar oud, dus waarom zou Antoninus Pius nog een muur bouwen? De werkelijke reden is niet meer te achterhalen, maar er bestaan verschillende theorieën over dit onderwerp. Professor William S. Hanson (Universiteit van Glasgow) beweert dat, in geval van conflicten, de Muur van Hadrianus te ver weg lag en deze dus geen controle kon uitoefenen.

Ook wordt als een mogelijke verklaring genoemd dat Antoninus wilde laten zien wat hij kon binnen het Romeinse Rijk. Hij was een adoptiefkeizer, wat inhoudt dat hij als opvolger geadopteerd was en geen biologische zoon van de voorgaande keizer, Hadrianus (die overigens zelf ook een adoptiefkeizer was). Deze positie als adoptiefkeizer zorgde ervoor dat hij zichzelf nog moest bewijzen. Dit kan Antoninus geprobeerd hebben door de muur te bouwen en te laten zien dat hij zich op het gevaarlijke terrein van de Caledoniërs (later Picten) durfde te begeven, die vaak aanvallen op de Romeinen uitvoerden. Daarnaast had hij nog geen significante militaire ervaring en wilde hij misschien een overwinning boeken op de Caledoniërs. De muur kan ook gemaakt zijn om de vijand te imponeren, of om de handel met het zuiden beter te controleren.

Groot project

Het was een enorm project: de muur liep van Old Kilpatrick in het westen tot Bo’Ness bij Falkirk in het oosten, van kust naar kust dus. De muur werd onder leiding van de Romeinse generaal Quintus Lollius Urbicus gebouwd in Schotland. Hoelang de bouw van de muur duurde, is niet bekend. Archeologen schatten dat de bouw minstens zes jaar heeft geduurd. Sommige schattingen lopen op tot twaalf jaar.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Onderdeel van iets groters

Dit fort werd gebouwd als onderdeel van de waarschijnlijk 41 forten die de muur hebben gesierd. In totaal hebben archeologen nu 10 van de 41 forten gevonden aan de 39 mijl (ongeveer 63 kilometer) lange muur. Het fort is hoogstwaarschijnlijk gebruikt tijdens de 20 jaar (142-162 na Christus) dat de Muur van Antoninus werd verdedigd als de meest noordelijke grens van het Romeinse Rijk.

Het is niet helemaal duidelijk waarom de Muur van Antoninus na twintig jaar alweer verlaten werd. Het kon een resultaat zijn van de immer aanhoudende Caledoniërs, die het Romeinse Rijk bleven aanvallen, soms bijgestaan door andere stammen uit Noord-Brittannië. Misschien hadden de Romeinen ergens anders problemen en wilden ze daar hun aandacht aan wijden. Mogelijk kostte het te veel geld om twee grenzen te onderhouden en wilden de Romeinen dit aan andere, belangrijkere dingen besteden. Keizer Antoninus Pius stierf in 161 na Christus, dit kan ook een reden zijn geweest voor het verlaten van de muur. Wellicht een combinatie van factoren dus.

Het fort wordt vanaf nu erkend en beschermd als onderdeel van de Muur van Antoninus.

BRON:

Historic Environment Scotland

Meer lezen