Nederlandse oorlogswrakken verdwenen

Nederlandse marineschepen die ten onder gingen tijdens de slag in de Javazee (1942) lijken van de zeebodem te zijn verdwenen.

Het betreft een deel van het wrak van de torpedobootjager Hr. Ms. Kortenaer en de wrakken van de kruisers Hr. Ms. Java en Hr. Ms. De Ruyter. De ontdekking werd gedaan tijdens een duikexpeditie. Deze werd uitgevoerd ter voorbereiding van de 75e herdenking van de slag in de Javazee.

Slag in de Javazee

Op 27 februari 1942 kwam de vloot van ABDACOM (American-British-Dutch-Australian Command) bijeen ten noorden van Java. Het doel van de vloot was om een Japanse invasievloot te onderscheppen. Hoewel de commandant van de vloot, de Nederlandse Karel Doorman, probeerde zijn meerderen op andere gedachten te brengen, werd de aanval toch geopend.

Het geallieerde eskader bestond uit 14 schepen (4 Nederlandse), het Japanse uit 18 schepen. Ze waren dus in de minderheid. Ook waren de Japanse schepen beter bewapend en onderhield de geallieerde vloot slechte onderlinge communicatie. Onder andere door deze factoren werd de slag in de Javazee een zware nederlaag. Zeker 900 Nederlanders kwamen om het leven.

Scheepswrakken

Tijdens de slag in de Javazee gingen de Nederlandse kruisers Hr. Ms Java en De Ruyter, evenals de torpedobootjager Hr. Ms. Kortenaer, verloren. De schepen deden dienst als oorlogsgraf voor de honderden opvarenden die om het leven kwamen. Mede hierom is de verdwijning van de scheepswrakken opvallend.

Gezonken oorlogsschepen genieten volgens Nederland onschendbaarheid. Het zonder toestemming bergen van deze schepen is dan ook illegaal. De minister van Defensie benadrukt dat grafschennis een ernstig vergrijp is en dat het belangrijk is te achterhalen wat er met de scheepswrakken is gebeurd. Dit in het belang van de nabestaanden van opvarenden en om de historische waarde van de schepen voor Nederland.

Onderzoek moet gaan uitwijzen wat er precies met de scheepswrakken is gebeurd. Dit onderzoek wil het kabinet samen met andere landen gaan doen.

Bronnen

nu.nl Nederlandse oorlogsschepen lijken verdwenen

nos.nl Nederlandse oorlogsschepen verdwenen

Afbeelding

wikimedia.org Dutch cruiser Java under Japanese attack

Meer lezen