Geen foto

Necropolis aangetroffen langs snelweg Servië

Een andere archeologische site in Servië. Foto - KoljaHub In het zuiden van Servië heeft een team van experts een necropolis uit de vroege bronstijd aangetroffen. De wetenschappers van het Archeologische Instituut van de Servische Academie voor Wetenschap vonden de eeuwenoude begraafplaats nabij de stad Vranje.

De necropolis werd aangetroffen langs de snelweg Corridor 10 op de Manište site in het dorp Ranutovac, drie kilometer ten noorden van Vranje. Alexander Bulatović, coördinator van het project voor archeologisch onderzoek en behoud langs de Corridor 10, zei dat het necropolis resten bevat van de mensen die zijn verbrand op rituele brandstapels.  

“De necropolis dateert uit de vroege bronstijd. Het is een belangrijke vondst omdat dit de eerste volledig behouden necropolis is uit deze periode in de Balkan,” aldus Bulatović. “Het is de belangrijkste vondst langs de Corridor-route,” voegt hij toe. Langs het Servische deel van de snelweg liggen drieëndertig bekende archeologische sites, waarvan er vijf nog onderzocht moeten worden.  

“Op dezelfde site vonden we ook meerdere keramieken objecten, welke vrij ongebruikelijk lijken te zijn voor deze regio. Ook werden er enkele bakken gevonden waarvan de doeleinden onduidelijk zijn,” aldus Bulatović. Het archeologische materiaal wordt onderzocht in het Nationaal Museum in Vranje, waar het later zal worden tentoongesteld.

Bron: B92

Meer lezen
Landen