De onderzochte rotsschilderingen
P. Saura
Neanderthalers maakten kunst
Onderzoekers van de Universiteit van Southampton hebben bewijs gevonden dat neanderthalers kunst maakten. In drie Spaanse grotten troffen zij schilderingen aan, die ouder zijn dan de oudste sporen van Homo Sapiens in Europa. Het zou gaan om de oudste rotsschilderingen ter wereld.
Het gaat om schilderingen van groepen dieren, maar ook om geometrische patronen en tekeningen van handen.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!
Nieuwe onderzoeksmethode
De archeologen baseren hun onderzoek op een nieuwe onderzoeksmethode: uranium-thorium datering. Daarmee wordt koolstof die na het maken van de schildering op het beschilderde oppervlak is afgezet onderzocht. In dat koolstof zit de radioactieve stof uranium-thorium, waarmee de leeftijd van de afzetting bepaald kan worden, en dus hoe oud de schildering is. Met die methode onderzochten de archeologen meer dan 60 monsters uit drie grotten in Spanje: La Pasiega, Maltravieso and Ardales.
Schilderingen gemaakt voor Homo Sapiens in Europa
Met deze methode konden de archeologen berekenen dat de schilderingen 20.000 voor de Homo Sapiens in Europa aankwam gemaakt zijn. Daarmee zijn ze ouder dan 64.000 jaar. In een filmpje vertellen de archeologen meer over hun onderzoek.
De ontdekking bevestigt een beeld dat steeds prominenter leek te worden in de archeologische wereld: namelijk dat de neanderthalers veel verder ontwikkeld waren dan we tot nu toe dachten. Het maken van kunst was lang iets dat alleen Homo Sapiens, de moderne mens, werd toegeschreven. Maar het wordt steeds duidelijker dat de neanderthalers veel 'menselijker' waren dan tot nu toe werd gedacht.
Bron:
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!