De vondst van mammoetbotten werd gedaan in Oekraïne.

Neanderthalers bouwden met mammoetbotten

De vondst van mammoetbotten werd gedaan in Oekraïne.Het wordt algemeen gedacht dat mensen uit de steentijd de eersten waren die bouwden met mammoetbotten. Een vondst uit Oekraïne zou echter het bewijs kunnen leveren dat deze eer toebehoort aan Neanderthalers.

Alle met mammoetbotten gemaakte hutten die tot nu toe zijn gevonden in West-Azië dateren uit de periode tussen 27.500 en 15.000 jaar geleden. De nieuwe vondst uit Oekraïne, die werd gedaan op de archeologische site Molodova, betreft een ringvormige constructie van 116 mammoetbotten en slagtanden die terug dateren tot 44.000 jaar geleden.

Het gebouw omsingelde een gebied van veertig vierkante meter waar waarschijnlijk andere mammoeten en dieren werden geslacht, gekookt en opgegeten. De constructie fungeerde mogelijk als een schild tegen de koude wind of als een fundament voor een houten gebouw. Dit beweren onderzoekers in een verslag dat werd gepubliceerd in Quatemary International.

Coauteur van het verslag, Stéphane Péan, suggereert dat Neanderthalers en Homo sapiens onafhankelijk van elkaar de vaardigheid ontwikkelden om met mammoetbotten te bouwen. Hij geeft echter aan dat het moeilijk vast te stellen is of de archeologische site vroeger werd bewoond door Neanderthalers of Homo sapiens, gezien de laatste groep sinds 45.000 jaar geleden in Europa aankwamen. Er zijn bovendien geen fossielen van mensachtigen opgegraven op de site. 

Bron: Science News

Meer lezen

Tijdvakken

Landen