Nationaal Kampioenschap Vuistbijl maken

Spreek je 3% neanderthalergenen aan en zorg dat je bij het "Nationaal Kampioenschap Vuistbijl Maken” aanwezig bent. De kampioen van vorig jaar zal zijn titel verdedigen. De geslagen vuistbijlen worden tentoongesteld en beoordeeld door een deskundige jury.
Aan de deelnemers worden hoge eisen gesteld: zij moeten binnen twee uur uit vuursteen, harder dan staal, een vuistbijl slaan, met behulp van gereedschap gelijk aan dat van onze voorouder de Neanderthaler. Uitslag en prijsuitreiking volgen direct na het sluiten van de wedstrijd.
Geïnteresseerden die meer willen weten over de techniek of zelf een (eerste) slag willen slaan, nieuwsgierigen, fans en aanmoedigers zijn van harte welkom. Deelname kost € 10 p.p. Kijken kost niets. De wedstrijd vind plaats op 14 maart in het Oermuseum.

De vuistbijl in Nederland

In het Oermuseum zijn artefacten uit onder andere de Steentijd te zien. Een vuistbijl is een gereedschap uit de midden steentijd. Vuistbijlen kunnen in een kwartier tijd uit vuursteen gehakt worden. Ze hebben een karakteristieke vorm. De vuistbijlen zijn afgeplat, hebben meestal een scherpe rand rondom die altijd aan twee zijden is bewerkt. De top is spits, het andere uiteinde rond. De jager verzamelaar gebruikte de vuistbijlen vermoedelijk voor het slachten en villen van dieren en het omhakken van kleine bomen en afsnijden van takken. Het is een multifunctioneel werktuig uit de Steentijd. De weinige in Nederland gevonden vuistbijlen zijn tussen de 120.000 en 35.000 jaar oud en komen uit de hoger gelegen gebieden. In Rijckholt en Valkenburg (LB) zijn vuursteenmijnen teruggevonden.

wikipedia.org
oermuseum.nl
www.archeoweb.nl
www.rmo.nl

Foto door: Didier Descouens

Meer lezen
Tijdvakken
Landen