Onderzoeker Christopher Balzotti beklimt een ontdekte trap

Onderzoeker Christopher Balzotti beklimt een ontdekte trap

Richard Terry

Mysterie locatie heilige Maya cacaoplantages opgelost

Archeologen van Brigham Young University hebben een interessante vondst gedaan. Op het Mexicaanse schiereiland Yucatán (ook wel ‘Peninsular Maya’ genoemd) ontdekten zij de locatie van cacaoplantages van de Maya’s, die waarschijnlijk vanaf ongeveer 200 na Christus werden verbouwd. De Maya's zagen cacao als een gift van de goden, waardoor deze bonen alleen op speciale heilige plekken verbouwd mochten worden. Waar dit precies gebeurde, was echter decennialang een raadsel voor onderzoekers. De vondst van de archeologen lijkt dit mysterie nu eindelijk te hebben opgelost.
 

De waarde van cacao

De Maya’s beschouwden cacao als een gift van de goden, waardoor cacaobonen een hoge spirituele waarde bezaten. De bonen werden gebruikt als betaalmiddel en tijdens religieuze ceremonies. Op de groei en productie ervan werd dan ook zorgvuldig toegezien door de Maya-leiders in het noorden van Yucatán. Zij zorgden ervoor dat de bomen werden gekweekt in heilige gedeeltes van het bos. Geen enkele moderne onderzoeker slaagde er echter in om te bepalen waar dit precies gebeurde.

Bodemonderzoek

De onderzoekers van Brigham Young University (geholpen door Amerikaanse en Mexicaanse archeologen) deden hun ontdekking door middel van bodemonderzoek. Ze namen monsters van de bodem en onderzochten deze op de aanwezigheid van cacaosporen. Ze deden dit specifiek op plekken waar zogenaamde zinkgaten lagen – verzakkingen in de grond vanwege een ingestorte, onderliggende holte. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat deze gaten een microklimaat bevatten dat erg geschikt was voor het kweken van cacaobomen. Zo vonden de wetenschappers hier locaties die de perfecte combinatie van luchtvochtigheid, rust en schaduw bevatten. Deze nattere en koelere omstandigheden waren een stuk voordeliger voor de groei van cacaobomen dan het droge klimaat dat eigenlijk overheerste op het Yucatán-schiereiland.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Archeologische vondsten

Naast de cacaosporen in de bodem ontdekten de archeologen ook aanwijzingen van eeuwenoude rituelen in de zinkgaten. Zo werden trappen gevonden om processies te houden, een onmisbaar onderdeel voor rituelen van de Maya’s. Maar ook steengravures, altaren en offergraven kwamen aan het licht.

Gedeelte van het gevonden keramische figuur

Gedeeltes van de arm van een keramisch figuur gevonden in een van de zinkgaten.

Brigham Young University

Daarnaast werd in een van de zinkgaten een arm van een keramisch beeld gevonden, bevestigd aan een wierookpot. Ook troffen de onderzoekers hier keramische cacaopeulen aan. Aangezien hier ook de overblijfselen van cacaobomen zijn gevonden, is het aannemelijk dat zich op deze plek destijds een heilige cacaoplantage bevond. Waarschijnlijk komt deze vondst uit de periode tussen 1000 en 1400 na Christus. “Nu hebben we de koppeling tussen religieuze gebruiken en de religieuze gewassen die groeiden in de zinkgaten”, aldus archeoloog Richard Terry.

Hoewel de getrokken conclusies nog verder kunnen worden onderzocht, is er door de ontdekking weer meer bekend over de cultuur van de Maya’s: “Aangezien de cacaobonen als betaalmiddel werden gebruikt, betekent dit dat de zinkgaten een plaats waren waar geld kon worden verbouwd en gecontroleerd”, zo verklaart archeoloog Richard Terry. “Deze nieuwe ontdekking creëert zo een rijk historisch verhaal van een zeer beladen Maya-landschap met economische, politieke en spirituele waarde.”

Bron: Birgham Young University


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen