Graf van Dzjengis Khan

-

Publiek Domein.

MYSTERIE: het graf van Dzjengis Khan

De bekendste leider van de Mongolen is Dzjengis Khan (1155-1227), die een rijk had dat zich uitstrekte van de Donau tot China. Hij werd op jonge leeftijd door zijn stam verstoten maar toch slaagde hij erin zijn eigen leger te vormen en wist hij een groot deel  van het moderne Azië te veroveren. Zijn graf is 800 jaar na zijn dood echter nog steeds niet gevonden.  

Machtsovername Dzjengis Khan

Dzjengis Khan werd geboren tussen 1155 en 1162 met de naam ‘Temüjin’. Hij was de derde zoon van Yesükhei, de stammenleider van de Mongoolse Borjigin-clan. Toen hij negen jaar oud was, werd hij verstoten door de Borjigin na de dood van zijn vader.  Na een aantal jaren lukte het Temüjin toch om een eigen leger te vinden en hield hij onder meer een succesvolle veldtocht tegen de Tartaren. Tussen 1201 en 1206 slaagde Temüjin erin om alle Mongoolse stammen te verenigen onder zijn leiderschap. Dit was een bijzondere prestatie, aangezien de clans al eeuwenlang verdeeld waren. Temüjin stond aan het hoofd van nieuwe hiërarchie en kreeg de titel ‘Dzjengis Khan’, dat ‘Heerser van de Wereld’ betekent. Hierna begon Dzjengis meteen gebieden te veroveren en binnen twaalf jaar had hij de Westelijke Xia/Tangut-dynastie (1209), de Jin-dynastie (1211) en de Kara-Kitan (1218) aan zich onderworpen.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Het graf van Dzjengis Khan

De doodsoorzaak van Dzjengis Khan in 1227 is erg onduidelijk. Volgens verschillende speculaties zou hij gestorven zijn door een val van zijn paard of door ouderdom. Ook is er de mogelijkheid dat hij vermoord is door vijanden. Volgens de overlevering is het onmogelijk om zijn graf te vinden omdat Dzjengis Khan wilde dat zij graf geheim bleef. Zijn generaals hebben na zijn begrafenis honderden paarden de aarde boven zijn graf laten platstampen. De grafdelvers en duizenden bezoekers die de begrafenis bijwoonden werden vermoord. Ook zouden in het graf veertig babykamelen zijn begraven. Dit zodat de moeders van die kamelen dan in de buurt van het graf zouden blijven. Een nabije rivier zou ook zijn omgeleid zodat deze over het graf van de grote leider zou stromen. Zo werd de begraafplaats onbegaanbaar.

Mysterie van het Khan graf

Het mysterie rondom de begraafplaats van Dzjengis Khan zorgt voor veel competitie, waarbij Mongolië en China verwikkeld zijn in een prestigestrijd om de laatste rustplaats van de grote Khan te vinden. Met nieuwe technieken zoals radar en satellietbeelden worden nieuwe pogingen ondernomen om het graf te vinden, zoals een crowdsourcing actie in 2015 . Met behulp van satellietbeelden en 10.000 vrijwilligers werden 55 archeologische plekken gevonden waar eventueel resten van de Khan kunnen liggen. Deze vondsten worden nu opgegraven en bestudeerd.  Of het graf ook daadwerkelijk is gevonden, moet nog blijken.


Bronnen:


Isgechiedenis.nl: Dzjengis Khan
Archeologieonline.nl: Fort Dzjengis Khan
Archeologieonline.nl: Crowdsourcing Dzjengis Khan
Scientas.nl: Graf Dzjengis Khan


Afbeelding:


Wikipedia.org: Dzjengis Khan


 


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen