Geen foto

Myceense paleisvloeren vaak gebruikt als schilderdoek

Paleis van Nestor, beeld door OlecorreArcheologen van de Universiteit van Cincinatti hebben bewijs gevonden dat de vloeren in Myceense paleizen vaak door artiesten werden gebruikt als schilderdoek. De vloeren waren vaak beschilderd met gekleurde patronen en afbeeldingen van zeedieren en dateren uit 1300 -1200 v.Chr.

Textiel en steen

Archeologe Emily Egan heeft bewijs gevonden dat de vloeren moesten lijken op een combinatie tussen textiel en steen. Een van de vloeren die zij heeft onderzocht is de vloer van de Troonzaal in het Paleis van Nestor. De patronen geschilderd op de vloer in deze ruimte moeten deels metselwerk voorstellen en deels textiel. Dit is bijzonder, aangezien de vloeren die eerder bestudeerd zijn altijd maar een van de twee patronen hadden.

Rastertechniek

Daarnaast heeft Egan ontdekt dat de kunstenaars die de vloeren in het Paleis van Nestor hebben geschilderd een techniek gebruikten die tot nu toe alleen gevonden is op muurschilderingen, namelijk een speciale rastertechniek. Voorheen werd aangenomen dat de rasters hulpmiddelen waren bij het markeren van de staanplaatsen van hoogwaardigheidsbekleders bij staatsgelegenheden. Nu blijkt dat de rasters veel belangrijke nieuwe informatie kunnen verschaffen over hoe de geschilderde vloeren zijn ontworpen en gemaakt.

Bron: phys.org 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's