Museum toont zeldzaam 6,500 jaar oud skelet

In Pennsylvania wordt sinds 30 augustus 2014 een skelet van maar liefst 6,500 jaar oud tentoongesteld. Hoewel de ouderdom uitzonderlijk is, is dit niet de enige bijzonderheid aan het skelet. Het Penn museum was zijn collectie aan het digitaliseren toen ze op het skelet stuitten, dat jaren stof had liggen verzamelen in een kelder van het museum.

Skelet in de kelder

Het blijkt dat het skelet in 1930 in het zuiden van Irak door een team archeologen is gevonden en opgegraven. Daarna heeft deze zeldzame vondst verscheidene decennia in de kelder van het museum gelegen, zonder dat iemand ernaar omkeek.

Zeldzame vondst

Toen het skelet recentelijk werd ‘herontdekt’, voerde men opnieuw onderzoek uit op de overblijfselen. Het skelet behoort toe aan een vijftigjarige man die geleefd heeft in de Obeidcultuur, deze periode duurde van grofweg 5500 tot 4000 voor Christus. Complete skeletten uit deze periode zijn zeer zeldzaam.

Artifact Lab

Het museum, dat deel is van de Universiteit van Pennsylvania, zal het skelet tentoonstellen in zijn zogenaamde 'Artifact Lab’. In dit lab kunnen bezoekers vanuit een speciale ruimte toekijken hoe archeologen bezig zijn met het conserveren van mummies en artefacten.

Bron: abcnews.go.com

Meer lezen

Tijdvakken

Landen