Tempel van Hercules

De scan waarop de omtrekken van de vermoedelijke tempel te zien zijn.

Universiteit van Sevilla

Mogelijke locatie van beroemde Tempel van Hercules ontdekt

Tijdens de Klassieke oudheid was de Tempel van Hercules bij Gadir (vandaag de dag Cádiz, in het zuiden van Spanje) een van de belangrijkste bedevaartsoorden van West-Europa. Dit heiligdom werd destijds bezocht door belangrijke historische figuren zoals Julius Caesar, Hannibal Barkas en Scipio Africanus. Waar deze tempel precies stond, is vandaag de dag echter onduidelijk. Wetenschappers van de Universiteit van Sevilla en het Historisch Instituut voor Andalusisch Erfgoed (IAPH) denken dit mysterie nu eindelijk opgelost te hebben.

De Tempel van Hercules

De Tempel van Hercules werd waarschijnlijk gebouwd in de achtste eeuw voor Christus, even buiten de poorten van Gadir. Deze kuststad was gesticht als kolonie door Feniciërs uit Tyre (een stad in het huidige Libanon). De Tempel van Hercules was in eerste instantie gewijd aan Melqart, de Fenicische god van de zee en onderwereld. In 206 v.Chr. veroverde de beroemde Romeinse veldheer Scipio Africanus de stad echter, waarna de kolonie onderdeel werd van het Romeinse Rijk. De Romeinen en Grieken identificeerden Melqart met de Griekse held Hercules (ook wel Herakles), waardoor de tempel na de verovering in het teken van Hercules kwam te staan. Vandaag de dag is er niets meer over van dit beroemde bouwwerk.

Feniciërs

Belangrijke handelsroutes van de Feniciërs.

Rodrigo en Reedside via Wikimedia Commons.
Geïnteresseerd in de wereld van de klassieke oudheid? In het komende nummer van Archeologie Magazine gaan we op zoek naar de talrijke overblijfselen van de Samnieten én Romeinen in de Italiaanse regio Molise. Meer weten? Ja graag!


Voorzichtige conclusies

“Wij wetenschappers zijn zeer terughoudend om een spektakel te maken van archeologie, maar deze keer hebben we toch echt een spectaculaire ontdekking gedaan”, vertelt Francisco José García, archeoloog aan de Universiteit van Sevilla, in een interview met El País. Met behulp van LIDAR (Light Detection And Ranging) hebben de wetenschappers namelijk onder water de omtrek van een structuur ontdekt, die overeenkomt met Griekse en Romeinse beschrijvingen van de tempel. Deze bronnen beschrijven ook een “veranderende omgeving die in contact staat met de zee”, vertelt Milagros Alzaga, archeoloog bij het IAPH, aan El País.

Moeilijk veldwerk

De ontdekte structuur bevindt zich vijf meter onder water, in de buurt van het kasteel Sancti Petri, even ten zuiden van de kust van Cádiz. Het gaat hier om een rechthoekige structuur van 300 bij 150 meter. Tijdens veldwerk in de buurt van deze locatie troffen de onderzoekers bij eb fragmenten van bouwstenen en keramiek aan. Er zal echter nog veel veldwerk verricht moeten worden om definitief te kunnen zeggen of de Tempel van Hercules daadwerkelijk is gevonden. “Deze omgeving is moeilijk om in te werken. Ons zicht is hier slecht”, aldus Alzaga.

Scepsis

Niet iedereen is overtuigd van de bovengenoemde theorie. Antonio Monterroso-Checa, een archeoloog wiens onderzoek in 2020 concludeerde dat de tempel zich op de zogenaamde Heuvel van de Martelaren in de buurt van Cádiz bevond, liet in een interview met The Times weten dat de wetenschappers volgens hem een fout hadden gemaakt in een van hun driehoeksmetingen. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of Monterroso-Checa gelijk heeft. “Bij dit soort uitzonderlijke vondsten wil je niet te ver op de zaken vooruit lopen. Onze bevindingen zijn erg interessant en hoopgevend, maar nu begint pas het spannendste deel”, aldus Antonio Sáez Romero, een van de wetenschappers.

Bronnen: American Journal of ArchaeologyEl PaísThe Times


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Meer lezen