Mogelijk eerste stenen gebouw van Middelburg blootgelegd
In Middelburg voeren archeologen aan de Bachtensteene onderzoek uit aan het voormalig peuterspeelzaalterrein. Zij hebben tot op heden enkele zeer brede bakstenen funderingen aangetroffen. Deze zijn vermoedelijk van het eerste stenen gebouw van de stad, de middeleeuwse gevangenis.
De Gravensteen gevangenis was in de late middeleeuwen het eerste stenen gebouw in de stad Middelburg. Volgens oude geschriften had deze gevangenis behalve gevangeniscellen een gijzelkamer, martelkamer, vrouwenkamer en een vierschaar (een soort rechtbank). Er is bekend dat op het bouwperceel ook resten van de vroegmiddeleeuwse ringwalburg aanwezig zijn. Deze ronde versterking diende rond 800 na Christus als verdediging tegen de Vikingen. De burg bestond uit een aarden wal met een gracht er omheen.
Hierbinnen lag een gekruist wegenpatroon waar houten huizen langs stonden. Tijdens het onderzoek is een wand aangetroffen die vermoedelijk van één van de houten huizen is. Deze is bijzonder goed bewaard gebleven. De houten palenconstructie, planken en vlechtwerk van twijgen zijn nog intact. Het is een veelbelovende vondst, en mogelijk worden er de komende weken nog meer bewoningsresten aangetroffen. Daarmee hopen de archeologen meer te weten komen over de middeleeuwse geschiedenis van Middelburg.
De opgraving duurt nog zeker vier weken. Iedere woensdagmiddag wordt er om 14.00 aan belangstellenden uitleg gegeven over het onderzoek. Dit wordt verzorgd door de Walcherse Archeologische Dienst, namens de gemeente Middelburg. Het verzamelpunt voor de uitleg is op de hoek Kapoengang/Burggang.
Bron: Gemeente Middelburg