Geen foto

Mogelijk al koelruimtes in woningen tijdens bronstijd in Schotland

Een reconstructie van een woonhuis uit de bronstijd in Schotland. Aan de westkust van Schotland zijn tijdens een archeologische opgraving ronde huizen uit de bronstijd aangetroffen. Hier zijn mogelijk sporen ontdekt van de eerste koelkast, ventilatie en sauna die bekend zijn in Schotland.

De opgravingen in het plaatsje Dunstaffnage vinden plaats in verband met geplande bouwwerkzaamheden. In het plangebied zijn ronde huizen van 4.000 jaar oud aangetroffen. Binnen de huizen zijn sporen aangetroffen van ronde kuilen in de grond, deze werden vermoedelijk gebruikt om voedsel gekoeld in te bewaren. In de ijzertijd had men maanvormige opslagplaatsen die dienden als koelkast. Als de kuilen daadwerkelijk dienden als koelplaats dan is dit de vroegste vorm van een provisiekast binnenshuis. De archeologen vermoeden dat er houten planken over de kuilen lagen om de koelte te bewaren.

In de daken werden luchtopeningen aangetroffen waarmee de ventilatie en daarmee de temperatuur in de woning kon worden geregeld. Naast de huizen werd een verbrande heuvel aangetroffen. Er zijn theorieën die suggereren dat hier water werd verhit en dat het een vroege vorm van een sauna was. Daarnaast zijn op de site nog begraafplaatsen aangetroffen met uit Ierland geïmporteerd vuursteen en gedecoreerd aardewerk waarin vermoedelijk menselijke crematieresten hebben gezeten. Ook werden er klopstenen gevonden uit 3.000-4.000 voor Christus waar waarschijnlijk het voedsel mee bereid werd.

In het gebied rondom de vindplaats worden vaker dit soort type ronde huizen aangetroffen. Het is echter zeldzaam dat er zo veel huizen samen bewaard zijn gebleven. Het zijn kleine huizen, waaruit opgemaakt kan worden dat hier waarschijnlijk ‘gewone’ mensen woonden.

Bron: Scotsman

Meer lezen
Tijdvakken