Midden-Steentijd in Soest

De huidige bewoners in en rondom de Staringlaan in Soest zijn niet de eerste op die plek. Volgens archeoloog Leo Tebbens leefden er 8000 jaar geleden al mensen. Werknemers van BAAC, bureau voor Bouwhistorie, Archeologie, Architectuurhistorie en Cultuurhistorie doen onderzoek op het terrein van het voormalige korfbalveld aan de Staringlaan. Zij zoeken naar de resten van de bewoners die er  in de prehistorie vertoefden. 

Artefacten uit de Prehistorie

Bij een vooronderzoek werden er al artefacten uit de Prehistorie gevonden. Tijdens de opgraving, die minutieus uitgevoerd wordt door archeologen, zijn tot nu toe stukjes vuursteen en houtskoolfragmenten gevonden. Ook werden er  pijlpunten en schrabbers aangetroffen, deze werden gebruikt om het vel van een prooi te halen. 

Bijzondere opgraving

De opgraving is bijzonder omdat het gaat om de Midden-Steentijd. Deze datering is voor Midden-Nederland uitzonderlijk. De bodem van het korfbalveld is in die 8000jaar nauwelijks verstoord. De opgraving overtreft de verwachtingen van de archeologische projectleider van de gemeente Soest.

Open dag

Op zaterdag 7 november was er een open dag. Er waren rondleidingen waarbij de bezoekers de gelegenheid kregen om de boorplekken, het zeefproces en de vondsten van dichtbij te bekijken.

www.gelderlander.nl/

archeologieinnederland.nl/

Meer lezen
Tijdvakken