Middeleeuwse vondsten in Meppel

Er zijn archeologische resten gevonden die mogelijk uit de Middeleeuwen dateren. De locatie van de vondsten betreft de Mgr. Niermanschool in Meppel. Helaas zijn er in het weekend belangrijke vondsten vernield.

Fundamenten

Vorige week werd het schoolterrein bouwrijp gemaakt. Amateurarcheologen uit Meppel kwamen kijken en troffen er archeologische sporen aan, zoals onder andere fundamenten, putten en voorwerpen uit de Nieuwe Tijd (1500 – heden). De vondst zorgde ervoor dat er alsnog een opgraving kwam. De archeologen kregen een aantal dagen de tijd om het fundament verder op te graven en vast te leggen.

Verdedigingsmuur van een kasteel

Volgens archeoloog Siem Willems behoren de gevonden fundamenten tot de poort van de buitenste verdedigingsmuur die rond kasteel De Kinkhorst was gevestigd. Vanwege veel vondsten uit de Nieuwe Tijd is er nog geen zekerheid over de datering van de fundamenten.

Kasteel De Kinkhorst

De Kinkhorst werd gebouwd in 1509 door Roelof van Munster. In de 16e eeuw werd het kasteel meerdere malen verwoest en hersteld. In de 18e eeuw was er alleen nog een ruïne waarvan in 2002 sporen werden aangetroffen tijdens de bouw van een appartementencomplex.
Verder vonden de archeologen onder andere potten, scherven, schaaltjes, muntjes, emmers en speelgoed uit vervlogen tijden. Hopelijk biedt de uitwerking van de opgraving een antwoord op de vraag of het om de fundamenten van de kasteelpoort gaat.


regiomeppel.nl/
nl.wikipedia.org/
www.kasteleninnederland.nl/

Meer lezen
Tijdvakken