Geen foto

Middeleeuwse graftombe met magische inscripties en mummies blootgelegd

christelijke afbeelding uit kerk MakuriaIn een klooster in Sudan is een 900-jaar oude middeleeuwse crypte blootgelegd. In de crypte bevonden zich zeven natuurlijk gemummificeerde lichamen en de muren van de crypte waren bedekt met ‘magische’ inscripties. De vondst is gedaan in Oud Dongola, de hoofdstad van het middeleeuwse christelijke koninkrijk Makuria dat zich in het huidige Sudan bevond.

Magische inscripties

Op de muren van de graftombe zijn in het Grieks en Sahidisch Koptisch inscripties gemaakt. Er zijn onder meer stukken van de evangeliën van Lucas, Johannes, Marcus en Matteüs, en onbekende ‘magische’ namen en tekens te zien. De inscripties maken vermelding van een mogelijke beschermingsspreuk en waren waarschijnlijk bedoeld om te doden tegen kwade krachten te beschermen. De archeologen noemen het daarom magische inscripties. De inscripties zijn gesigneerd door ene Ioannes.

Mummies

In de crypte zijn de lichamen van zeven oudere mannen gevonden. Door de vondst van een grafschrift wordt aangenomen dat een van de mummies het lichaam van Aartsbisschop Georgios is, de belangrijkste religieuze leider van het koninkrijk Makuria. De crypte was afgesloten met bakstenen, waarschijnlijk kort nadat het laatste lichaam er was begraven.

Onderzoek

De crypte werd ontdekt in 1993 door Poolse wetenschappers, maar pas in 2009 startte het onderzoek. Het onderzoek naar de inscripties en mummies is nog steeds gaande. De wetenschappers hopen in de toekomst een boek uit te brengen met hun bevindingen.

Bron: livescience.com

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's