Geen foto

Middeleeuwse bebouwing Middenbeemster ontdekt

In Middenbeemster zijn bijgebouwen en graven uit de late middeleeuwen gevonden.Tijdens een archeologische opgraving bij de Keyserkerk in Middenbeemster zijn sporen van twee bijgebouwen naast de kerk gevonden. Ook werden er 488 graven en 20 knekelkuilen gevonden die uit de 17e en 19e eeuw stammen. Het is nog niet bekend uit welke periode de bijgebouwen stammen, hoewel het aannemelijk is dat ze uit dezelfde periode stammen als de graven.

De opgraving, die verliep van 13 juni tot en met 5 augustus 2011, is verricht door Hollandia archeologen in samenwerking met de Universiteit Leiden. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de geplande nieuwbouw naast de Keyserkerk in Middenbeemster. Tijdens vooronderzoek werd al duidelijk dat er een kerkhof aanwezig was, wat aanleiding was voor nader onderzoek.

De meeste graven liggen in het zand en komen vermoedelijk uit de 19e eeuw. Het overige deel bestaat uit graven in klei uit de 17e eeuw. Een preciezere datering wordt nog uitgevoerd tijdens skeletonderzoek. Het geslacht, de leeftijd en eventuele ziekten zullen dan achterhaald worden.

Bron: Dichtbij.nl

Meer lezen
Tijdvakken
Landen