De boom met het Middeleeuwse skelet

Middeleeuws skelet ontdekt in boomwortels

De boom met het Middeleeuwse skelet De Ierse bewoners van het plaatsje Collooney deden een lugubere ontdekking na een hevige onweersbui. Een boom van zo’n 215 jaar oud was niet bestand tegen het zware weer en viel om. Tussen de wortels en in de grond lagen botten van een tiener uit de Middeleeuwen.

Ierse archeologen onderzoeken het skelet dat letterlijk uit de grond werd gerukt. Het lijkt te gaan om een mannelijke tiener uit de Middeleeuwen, rond de 17 tot 20 jaar oud. De jongen leefde aan het begin van de Middeleeuwen en stierf tussen 1030 en 1200.

Verwondingen

Opmerkelijk aan het skelet zijn de verschillende bewijzen van verwondingen. Aan de ribben en hand zijn sporen gevonden, inkervingen, die wellicht duidden op messteken. Dit zou een mogelijke doodsoorzaak kunnen vaststellen. Het is denkbaar dat de jongen door geweld om het leven is gekomen. Echter is dit op het huidige moment (nog) niet met zekerheid vast te stellen.

Gehalveerd

Het skelet is door het omvallen van de boom in twee delen uiteen gevallen. De bovenste helft van de overblijfselen, inclusief de schedel, bleef hangen aan de wortels van de boom, terwijl de onderbenen in de grond achterbleven. Archeologen zijn bezig met het verwijderen van resten zodat verder onderzoek kan worden uitgevoerd. 

Populaire omgeving

De provincie Sligo kwam een week eerder al in het nieuws toen archeologen een ontdekking deden. In een grot in de regio werden overblijfselen van een kind en een volwassene gevonden. De beenderen dateren uit de Steentijd. Archeologen stelden vast dat de botten zo’n 5500 jaar oud moesten zijn. 

 

Bronnen
ad.nl, Ieren vinden lijk uit de Middeleeuwen onder boom
new.discovery.com, Medieval Bones Burst From Ground When Tree Topples

Afbeelding
© Sligo-Leitrim Archaeological Services (door Marion Dowd)

Meer lezen

Landen