Geen foto

‘Michelle’ toch niet het oudste skelet van Nederland

Reconstructie van TrijntjeHet skelet dat vorig jaar werd gevonden bij een opgraving in Swifterbant is toch niet het oudste van Nederland. Na onderzoek blijkt ‘Michelle’, vernoemd naar haar vindster, net iets minder oud te zijn dan de eerder ontdekte ‘Trijntje’ uit Handinxveld-Giessendam.

Vorig jaar september ontdekten archeologen bij opgravingen in het Flevolandse Swifterbant een graf uit de steentijd. Ze dachten hiermee ook het oudste menselijke skelet van Nederland gevonden te hebben, maar lange tijd konden ze hun vermoedens niet controleren. Datering van de grotendeels vergane resten bleek moeilijk omdat in de overgebleven botten niet genoeg testmateriaal zat om de leeftijd van ‘Michelle’ definitief vast te stellen.

Maar inmiddels heeft onderzoek van de houtskoolrestanten rondom het skelet wel uitslag gegeven. De archeologen stelden vast dat ‘Michelle’ waarschijnlijk tussen 5484 en 4800 voor Christus begraven is. Hiermee is ze net iets minder oud dan het skelet van ‘Trijntje’, dat gedateerd wordt op ongeveeer 5500 voor Christus. Naast het graf van ‘Michelle’ werden bij de opgravingen in Swifterbant vorig jaar ook nog 30 eiken, 60 haardkuilen en meer dan 100.000 stukjes vuursteen gevonden. Ondanks de ‘jonge’ leeftijd van Michelle blijft er dus sprake van een unieke vondst.

Bron: Omroep Flevoland

Meer lezen
Tijdvakken
Landen