Geen foto

Mexico onthult tweede Maya doemtablet

Het tweede stenen tablet van de Maya's werd in Comalcalco opgegraven.Mexico’s archeologisch instituut hield eerder stevig de lippen op elkaar, maar heeft afgelopen donderdag toch een tweede verwijzing van de Maya naar het eindigen van hun kalender in 2012 onthult. Het betreft een archeologische vondst, namelijk een gegraveerde stenen tablet waarop het einde van een tijdperk van 144.000 dagen wordt gerept.

Het tablet werd tijdens opgravingen gevonden in het plaatsje Comalcalco, nabij Tortuguero waar het eerste stenen tablet met de ‘doemaankondiging’ werd gevonden. Experts gaven aanvankelijk aan dat er maar één stenen tablet over was gebleven waarop verwezen werd naar het einde van de Maya-kalender. Het National Institute of Anthropology and History in Mexico heeft in een statement aangegeven dat het tablet al jaren terug is gevonden, maar onderhevig is geweest aan onderzoek.

De tekst op het tablet zou spreken van het einde van de dertien baktun tijdsperiode. Dit is een tijdperk van 144.000 dagen en zou volgens sommigen eindigen op 21 of 23 december in 2012. Deze bewering wordt door veel experts echter nog met argusogen aangekeken. “Sommigen hebben voorgesteld dat het nog een verwijzing is naar 2012, maar ik ben niet overtuigd,” aldus David Stuart, een expert in Maya epigrafie aan de universiteit van Texas.

Einde der tijden

Het wordt door veel mensen geloofd dat het einde van de Maya kalender het einde van de wereld aanduidt. Stuart denkt echter dat de inscriptie op de ‘Comalcalco Brick’, zoals het tweede tablet genoemd wordt, een ‘combinatie van de positie van de dag en maand is dat zich elke 52 jaar zal herhalen’. In dat geval zal er op 21 of 23 december 2012 helemaal niks gebeuren.

Stuart beweert eveneens dat de datum op het tablet zou verwijzen naar een datum in het verleden. “Het zou net zo goed een historische gebeurtenis in de Klassieke periode kunnen aanduiden,” aldus Stuart. “Er is geen markering van een toekomstige tijd (wat wel op het tablet van Tortuguero aanwezig is), wat mij zegt dat de Comalcalco datum meer historisch is dan profetisch.”

Beide Maya tabletten zijn ca. 1.300 jaar geleden gemaakt. Beide zijn bovendien erg cryptisch. Op het Tortuguero tablet wordt een gebeurtenis in 2012 beschreven waarbij ene Bolon Yokte, een mysterieuze Maya god van zowel oorlog als creatie, invloed op zal hebben. Het einde van tekst is echter onleesbaar omdat er een scheur in het tablet zit. Sommige mensen beweren dat er staat: “Hij zal van de hemel neerdalen.”

Fabeltje

Het Mexicaanse instituut beweert al tijden dat een apocalyptische gebeurtenis op 21 of 23 december 2012 uitgesloten is. Volgens hem is een dusdanig doemscenario een Westerse misinterpretatie van de Maya kalanders. De Maya’s zouden tijd als een cyclus zien, net zoals dat een jaar bij ons zich herhaald. Een cyclus van de Maya’s zou eindigen met de dertiende baktun, waarna weer een nieuwe cyclus van dertien baktun begint.

Om de geruchten over de Apocalyps teniet te doen, organiseert het Mexicaanse instituut deze week een congres van 60 Maya experts bij de archeologische site Palenque in het zuiden van Mexico.

Bron: KETK

Meer lezen
Landen
Thema's