Merovingisch grafveld in Oosterdalfsen gevonden

In Oosterdalfsen is, in de buurt van het grote grafveld van de Hunebedbouwers dat eerder al in het
nieuws kwam, ook een klein grafveld uit de Merovingische periode (tweede helft 5e
en/of begin 6e eeuw) ontdekt. Dit grafveld is ongeveer 1500 jaar oud en eveneens een primeur voor Overijssel. Er zijn in totaal acht graven ontdekt.

Bijzondere grafgiften

In de graven hebben archeologen bijzondere bijgiften aangetroffen. Een man was begraven in een houten kist samen met veel bijgiften. Een ijzeren ketel, een glazen drinkfles, een umbo (schildknop), lanspunten, een bijl en een zwaard met ingelegd handvat behoren tot de vondsten. In een vrouwengraf werden onder meer vier mantelspelden en een ketting van barnstenen en glazen kralen aangetroffen. Aan twee andere doden werd een sax (slagzwaard) meegegeven in het graf.

Het verhaal achter het kleine grafveld

De graven zijn allen gedocumenteerd en leeggehaald. De fragiele vondsten zijn overgebracht naar een conserveringslaboratorium waar ze worden schoongemaakt, geconserveerd en nader onderzocht. De archeologen proberen nu het verhaal achter dit kleine grafveld te reconstrueren en de vragen wie hier begraven is en waarom, te beantwoorden.

Presentatie archeologische vondsten

In het najaar worden de vondsten aan pers en publiek gepresenteerd door de gemeente Dalfsen, The
Missing Link en ADC ArcheoProjecten. Zo hebben de archeologen de kans om eerst het onderzoek rond deze bijzondere vondst af te ronden.

Bron: gemeente Dalfsen

Meer lezen
Landen