Meer dan 40 scheepwrakken ontdekt in Zwarte Zee

Maritieme archeologen onderzoeken de stijging van het zeeniveau van de Zwarte Zee bij Bulgarije. Tijdens hun studie stuitten zij op een ware verrassing. De archeologen vonden meer dan veertig wrakken. Dat meldt de universiteit van Southampton, dat een van de betrokken partijen is bij de studie.

Wrakken in goede staat

De gevonden wrakken verkeren in een goede staat, omdat er 150 meter onder water weinig zuurstof is. Hierdoor verrotten de wrakken langzaam. De wrakken dateren uit verschillende periodes. Een deel van de scheepwrakken is afkomstig uit de byzantijnse periode, tussen 330 en 1453. De andere wrakken stammen uit de tijd van het Ottomaanse rijk, tussen 1299 en 1922.  

'Fascinerende vondst'

Jon Adams, zeearcheoloog van de universiteit van Southampton, omschreef de ontdekking als een 'complete bonus en fascinerende vondst'. Het archeologenteam nam duizend foto's van de wrakken en gebruikte vervolgens een technische programma om 3D-versie van de schepen te maken. Door gebruik van moderne technologie kan het team dieper in de zee zoeken dan ooit tevoren.

Eerder deze maand werden in Taiwan acht Nederlandde VOC-schepen gevonden door Taiwanese archeologen.

Bronnen
southampton.ac.uk Black Sea page
archeologieonline.nl VOC schepen gevonden

Afbeeldingen
pixabay.com Wrak

Meer lezen