Mondharp opgegraven

Meer dan 1500 jaar oud instrument nog steeds bespeelbaar

Mondharp opgegravenIn de Russische deelrepubliek Altaj hebben archeologen een 1700 jaar muziekinstrumentje opgegraven, dat meldt de Siberian Times. En wat bleek, het oude mondharpje was nog steeds bruikbaar!

In totaal troffen de archeologen van de Siberische afdeling van de Russische Academie van de Wetenschap vijf mondharpjes aan. Drie daarvan waren nog niet helemaal af. Van de twee voltooide muziekinstrumentjes kon er een toon voortbrengen. Een van de archeologen claimt dat hij er nog op heeft kunnen spelen. De mondharpjes werden gevonden op de archeologische sites Chultukov Log 9 en Cheremshanka. Hier zijn vaker voorwerpen van dierenbotten gevonden.

Uit de tijd van de Hunnen

De mondharpjes stammen uit de tijd van de Hunnen en zijn gemaakt van delen van koeien- en paardenribben. Daarmee zijn ze wezenlijk anders dan veel andere monharpjes die in Centraal Azië zijn gevonden. Die werden in veel gevallen gemaakt van hertengeweien.

Een mondharp

De mondharp is een klein tokkelinstrument dat al lang geleden veel gebruikt werd. Mondharpen behoren tot de oudste instrumenten die gevonden zijn. Ze worden bespeeld door het mondstuk, het uiteinde tegen de tanden of de lippen te plaatsen. Door te tokkelen ontstaat er geluid, waarbij de mond als klankkast fungeert.

Bron:

Sibirian Times

Meer lezen

Landen

Thema's